Dan poslije nezapamćenog nevremena: Nema struje, zbraja se šteta, vlada proglasila prirodnu nepogodu

Jučer je područje općine Orašje pogodila “Oluja svih oluja”, odnosno nezapamćeno nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom. Nevrijeme je izazvalo veliku štetu na brojnim objektima. Stradali su krovovi kuća, poslovnih prostora i pomoćnih objekata. Oštećene su terase ugostiteljskih objekata, ograde, a načinjena je i velika šteta na poljoprivrednim dobrima. Na sreću nema smrtno stradalih osoba, šteta je samo materijalna.

Danas mještani i institucije zbrajaju štetu na oštećenim objektima. Brzinom munje jučer se proširila vijest kako su srušeni vrhovi tornjeva na crkvi u Tolisi. Jutros su na Facebook stranici Franjevačkog samostana u Tolisi objavili detaljnije informacije o urušenim vrhovima tornjeva. Uz tornjeve, štetu je pretrpjela i unutrašnjost crkve te samostan u Tolisi. Punu štetu tek treba procijeniti, dodali su na FB stranici samostana u Tolisi.

Cijela općina je jučer bila bez struje, a komunikacije su bile otežane. Jutros je potvrđeno kako se struja vratila u Orašju i Vidovicama, a kako je ostatak općine i dalje bez struje. Nepoznanica je kada bi se struja trebala vratiti u ostatku općine. Prometnice se raščišćavaju, a svi timovi civilne zaštite su na terenu.

Vlada ŽP se konačno oglasila o nevremenu. Jutros je sazvana izvanredna sjednica Vlade ŽP te je proglašeno stanje prirodne nepogode.

-Uz predsjedanje Đure Topića, predsjednika Vlade ŽP, danas (20.7.) je u Orašju održana hitna sjednica Vlade, inicirana aktualnom temom vezano za olujno nevrijeme na području Županije Posavske dana 19.7.2023. godine. Na sjednici je, na prijedlog Županijskog stožera civilne zaštite, donesena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane olujnim nevremenom na području Županije Posavske.

Kako se mještani Županije Posavske ne mogu pouzdati u Vladu, mještanima ostaje da zbrinjavaju štetu kako tko zna i može.

Autor: Mario Pejić