Federalni ministar Mato Jozić prozvan u medijima: Sporno je imenovanje Dalide Burzić u povjerenstvo za polaganje pravosudnog ispita

Jedini ministar iz Županije Posavske u vladi Federacije BiH Mato Jozić prozvan je na portalu Dnevno.ba zbog imenovanja kontroverzne Dalide Burzić u povjerenstvo za polaganje stručnog ispita. Članak s Dnevnog.ba o Mati Joziću u nastavku prenosimo u cijelosti. 

-U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom, malo što funkcionira u skladu s europskim civilizacijskim standardima. Nevjerojatna količina političke bahatosti i prezira prema građanima ove zemlje od strane političke klase kontinuirano upropaštava zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. Borba za stranačke političke i pravosudne pozicije i privilegije obnašatelja političkih i pravosudnih funkcija, potisnuli su opći interes za koji bi se trebali zauzimati i po kojem bi se trebali prepoznavati. To se čak i ne skriva od očiju javnosti, jer sve što je drugima nenormalno, nama je postalo normalno, piše Josip Šimić za Dnevno.ba.

Iako smo pisali, da nas ništa više ne može iznenaditi, a kad je u pitanju teško iskompromitirana, diskreditirana, kriminalizirana i korumpirana Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, ipak vidimo, da ima i drugih: Dalidi Burzić njoj sličnih, koji „sjede na obrazima“. Jedan od najekletantnijih primjera nemoralnog političara i onoga, koji se „češlja dok selo i država gori“ jest ministar Pravde u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Mato Jozić.

Iako je, Visoki predstavnik OHR-a u BiH Nj. E. Valentin Inzko, koji je predstavnik najviše upravno-zakonodavne vlasti u državi i konačni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, spomenuo u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti slučaj „Dženan Memić“ i „David Dragičević“, ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika počinjenih u tim predmetima i pored toga što već tri godine Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića pred svim medijima i ambasadorima Europske unije ukazuje, da je Dalida Burzić vođa kriminalne organizacije i što je ista u predmetu „Dženan Memić“ zajedno s drugima (Zdravkom Kneževićem, Tihomirom Jurkom, Seadom Kreštalicom, Aminom Ruždić, Aidom Topalović, Ivanom Petković, Mladenom Furtulom, pripadnicima MUP-a KS, vještacima itd.) počinila najveći postdejtonski organizirani pravosudni kriminal i dobrano osramotila pravosuđe pred domaćim i stranim faktorima, ipak ministru Mati Joziću nije smetalo, da nagradi Dalidu Burzić novim imenovanjem.

Iako bi u svakoj europskoj državi Dalida Burzić, zbog kriminala i korupcije, već odavno bila ex. offo. razrješena i iza rešetaka smještena, a njezino svako daljnje imenovanje bilo gdje na bilo koju funkciju za sva vremena završeno, ministar Mato Jozić ne misli tako.

Ministar (ne)pravde u Vladi Federacije BiH Mato Jozić, svojim Rješenjem, broj: 01-06-1-1165/18 od 04. 12. 2018. godine, počastio je, odnosno imenovao Dalidu Burzić u Povjerenstvo za polaganje pravosudnog ispita.

Pored vrsnih i iskusnih pravnika, koji čine tu Komisiju: Mato Tadić, kao predsjednik Povjerenstva i dopredsjenik Ustavnog Suda BiH, Fatime Mrdović, sutkinje Vrhovnog suda F BiH, Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH, Davorina Jukića, suca Suda BiH, Minke Kreho, sutkinje Suda BiH, Kate Senjak, sutkinje Ustavnog suda F BiH, Vedrane Mijović, tužiteljice Državnog tužiteljstva BiH i drugih, na neobjašnjiv način, na tom spisku, našla se teško iskompromitirana Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljica. Nije ministar Mato Jozić u sklopu imenovanja zaboravio ni Čovićevu intimnu prijatelju Borjanu Krišto.

Sada se postavlja pravo pitanje u pravo vrijeme: Što će reći oni, koji dođu pravosudni ispit polagati, pa se nađu pred Dalidom Burzić – osobom, za koju znaju, da je sudjelovala u tom strašnom skandaloznom policijskom i sudsko-tužiteljskom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubojstva DŽENANA MEMIĆA na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči, da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000,00 EURA koji iznos je podijelila s ostalim ključnim akterima tog prikrivanja: osobno je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu tog iznosa, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima.

Ovakav potez ministra Mate Jozića (HDZ BiH) i ne čudi, obzirom da lider HDZ-a BiH Dragan Čović ima „obaveze“ prema Dalidi Burzić, poput one, kada je Dalida Burzić, tada sutkinja na Kantonalnom sudu u Sarajevu zajedno sa Zdravkom Kneževićem uklonila originalne dokaze iz sudskog spisa u krivičnom predmetu, protiv Dragana Čovića, a sud kopije nije priznao, pa je Dragan Čović, zahvaljujući Dalidi Burzić i Zdravku Kneževiću još jednom kao „pobjednik“ iz sudnice izašao. Nikada nije provedena istraga, ‘ko je i na koji način uklonio „kutije“ sa originalnim dokazima, prema kojima su se trebali dokazivati točke, odnosno navodi iz optužnice, iako je svako uklanjanje dokaza iz spisa kazneno djelo.

Ured disciplinskog tužitelja podigao je 12. 12. 2018. godine disciplinsku optužnicu protiv Dalide Burzić, zbog toga što je svojim ponašanjem naštetila ugledu tužiteljske funkcije, ozbiljno prekršila službene dužnosti i dovela u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva, a vezano za predmet „Dženan Memić“!

Hoće li nakon ovoga ministar Mato Jozić inicirati smjenu/razrješenje Dalide Burzić iz Povjerenstva za polaganje pravosudnog ispita, ostaje da čekamo. On to mora, jer oni koji dolaze polagati pravosudni ispit, ne zaslužuju, da ih ispituje ona, koja je prikrila stvarne ubojice Dženana Memića i da odlučuje o njihovoj karijeri žena, koja je srozala i na stup srama uzdigla Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo i bh. pravosuđe uopće!

Dakle, sve što je drugima nenormalno i nemoralno nama je normalno i moralno!