Gospojino u Orašju

Foto: Mario Pejić

Sveta misa, vašar, te večernji izlazak u grad, tradicionalni su načini kako se u Orašju  slavi Gospojino, odnosno blagdan Velike Gospe.

Sveta misa u župi Tolisa održana je jutros s početkom u 11:00 sati, a prema pojedinim informacijama, ( Marko Mišković/Kostrč uživo), na misnom slavlju  se okupilo oko 10 tisuća vjernika, među kojima se nalazio veliki broj hodočasnika iz župa Oštra Luka -Bok te Grebnice i Domaljevac.

Poslije podnevni sati nakon mise rezervirani su za posjetu vašaru. Balerina, Tobogan “Crazysurf” te”El. Autići” samo su dio zabavne ponude na vašaru u Orašju. Uz to na vašaru se nalaze i brojni štandovi koji prodaju igračke i drugu uglavnom kinesku robu. Vašaru se tradicionalno najviše raduju djeca i najmlađi, kojima je po svemu sudeći, kupovanje na vašaru slađe od kupovanja u dućanima i trgovinama.

Najljepše se stvari dešavaju noću. Pa tako, dok se djeca najviše raduju vašaru, mladi se najviše raduju noćnom izlasku. Misa je za mlade tradicija, a izlazak užitak. Slijedom toga, večeras se očekuje da “Orašje gori” odnosno očekuju se prepuni kafići i lokali uz gostovanje poznatih pjevača.

Prolaskom Gospojina, život u Orašju se vraća u “normalu”. Gastarbajteri se vraćaju u Njemačku, a vlasnici kafići i trgovina pripremaju se za nove blagdane i ponovni dolazak gastarbajtera te njihovih, svima dragih, eurića.

 

Autor: Mario Pejić