Hrvatski narod protiv mirovinske reforme: Sindikati prikupili više od 600 tisuća potpisa, slijedi referendum

Organizatori sindikalne inicijative ” 67 je previše ” objavili su kako su prikupili više od 600 tisuća potpisa za referendum čije je cilj spriječiti izmjene zakona o mirovinama kojima se starosna dob za odlazak u mirovinu planira podići na 67 godina.

Naime, Hrvatska vlada želi podići dobnu granicu za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 65 na 67 godina tvrdeći kako je to nužno radi suzbijanja deficita mirovinskog sustava te duljeg očekivanog životnog vijeka . Sindikati tvrde da nema razloga za dizanje dobne granice za umirovljenje, prvo iz razloga što je 65 godina na snazi u većini zemalja EU-a, a drugo iz razloga što je životni vijek prosječnog Hrvata kraći od životnog vijeka prosječnog građanina EU-a.

Kako vlada nije htjela odustati od svog prijedloga, sindikati su organizirali prikupljanje potpisa za referendum pod sloganom  “67 je previše”. Potpisi su prikupljeni, a prema riječima sindikalnih čelnika, ako ne bude opstrukcija, referendum bi se trebao održati u 10 mjesecu.

Pokretanjem referenduma protiv mirovinske reforme, pokrenuto je i pitanje takozvanih povlaštenih mirovina. U Hrvatskoj povlaštene mirovine prima više od 100 tisuća građana, a godišnje se za njih izdvaja više od 7 milijardi kuna. Unatoč deficitu u mirovinskom sustavu, vlada zasada ne pokazuje znakove da je spremna umanjiti povlaštene mirovine.

 

Autor Mario Pejić