Intervju: Perica Džoić, kako sam napravio jaje s 14129 rupica?

Perica Džoić iz Donje Mahale bavi se umjentošću izrade rezbarenih jaja. Za naš portal pristao je reći nekoliko rijeći o svom hobiju te o tome kako je napravio jaje s najviše rupica na svijetu.

 

Za početak nam se predstavi i reci nam nešto o sebi.

Zovem se Perica Džoić imam 36 godina i dolazim iz Donje Mahale. Po zanimanju sam ugostiteljski tehničar, a trenutačno sam zaposlen kao montažer elektroničkih uređaja u poduzeću Dimtec.

 

Baviš se umjetnošću izrade rezbarenja jaja, od kada se baviš time i kako si otkrio svoj talent?

Umjetnošću rezbarenja jaja počeo sam se baviti slučajno. Od malena su me zanimale raznovrsne unikatne rukotvorine. Svojim rukama sam pravio svašta od različitih materijala. 2012 godine prijavio sam se na izbor za najljepše pisanice. Osvoji sam prvo mjesto, a svi su bili oduševljeni mojim idejama i načinom rada. Pozitivni komentari dali su mi poticaja da probam uraditi nešto još zanimljivije i da tako pokažem svoju volju, upornost, preciznost i svoje umijeće. Svake godine sam pravio nešto unikatno što još do sada nitko nije napravio. 2019 godine sam se prijavio u grupu “WORLD EGG ART” gdje sam dokazao svoj talent i ostvario jako dobre rezultate. 2021 godine sam postavio i službeni svjetski rekord napravivši jaje s 14129 rupica.

 

Napravio si jaje s 14129 rupica! S čime si to napravio i koliko vremena ti je trebalo?

Da bi izradio jaje s 14129 rupica trebala mi je godina dana. Bio je to mukotrpan i opipljiv posao. Prva dva pokušaja izrade jajeta bila su neuspješna jer su se jaja raspala. Uspjeh sam doživio tek iz trećeg pokušaja. Od alata za izradu jajeta s 14129 rupica koristio sam gravirku i minijaturni borer.

Foto: Kokošje jaje s najvećim brojem rupica na svijetu

 

 

Uz jaja Perica izrađuje i druge umjetnine većinom od drveta ali i ostalih materijala.  Od važniji radova želimo istaknuti jaslice te maketu crkve uznesenja Blažene djevice Marije u Tolisi. Fotografije Peričinih radova možete pogledati u priloženoj fotogaleriji, a za detaljnije informacije o radovima možete kontaktirati Perici putem njegovog Facebook profila.

 

Autori:

Mario Pejić, pitanja i obrada teksta

Perica Džoić, sadržaj i ustupljene slike