Intervju: Slađan Blažanović predsjednik NK Posavca

Nedavno je nogometni klub Posavac iz Ugljare proslavio sedamdesetu godišnjicu svog postojanja. Povodom tog napravili smo intervju s predsjednikom Posavaca Slađanom Blažanovićem.

 

Za početak Slađane ukratko nam se predstavite i recite nešto o sebi?
Zovem se Slađan Blažanović rođen sam 18.08. 1984 godine u Brčkom. Oženjen sam sa suprugom Marijom s kojom imam jedno dijete kćer Doroteu i sad ako Bog da drugo je na putu.
Nogometom sam se počeo bavit od malih nogu. Obiteljsko je to naslijeđe od tate Ante, koji je davao sve od sebe da uspijem u nogometu. Igrao sam i nastupao za NK Posavac Ugljaru te u kadetima i juniorima za HNK Orašje. Nažalost zbog teške ozlijede koljena morao sam odustati od igranja nogometa, ali sam u nogometu ostao kroz suđenje kojim se i danas bavim te kroz rad u klubu.

 

Od kada obnašate funkciju predsjednika kluba?
Od 04.02.2016 kada sam na skupštini kluba izabran za predsjednika kluba.

 

Posavac sedamdesetu godišnjicu planira obilježiti brojnim aktivnostima. Možete li nam reći nešto opširnije o planiranim aktivnostima vezanim za obilježavanje sedamdesete godišnjice kluba?
Cijela ova godina biti će u znaku 70 rođendana kluba. U planu imamo održavanje malo nogometnog turnira, veliko nogometnog turnira, organizaciju jedne utakmice s zvučnim protivnikom, a za kraj godine planiramo organizirati feštu kluba “Plavo Bijela noć, sa bogatom tombulom.

 

Posavac postoji već 70 godina. U novijoj povijesti, ( poslije rata ), koji je najveći uspjeh kluba.
Najveći uspjesi su polufinale doigravanja 1996 godine za prvaka Herceg Bosne nakon kojeg svoje mjesto dajemo novo osnovanom klubu HNK Orašje, a mi nastavljamo u najnižem rangu natjecanja Županije Posavske, te osvojena titula prvaka 1 Županijske Lige 2004 godine. Osvojenim prvim mjestom dobili smo priliku borit se za mjesto u drugoj ligi Federacije BIH sjever ali porazom od Nk Dinama iz Donje Mahale ostali smo u prvoj županijskoj ligi.

 

Vratimo se iz povijesti u sadašnjost. Trenutačno se Posavac natječe u drugoj Županijskoj ligi. Je li ulazak u prvu Županijsku ligu realna opcija i koliki su po vašem mišljenju izgledi za ulazak kluba u prvu Županijsku ligu. Pretpostavljam da vam je ulazak u prvu Županijsku ligu glavni imperativ za ovu sezonu.
Iskreno jeste. Imeparitv je uvijek tu kao i želja. Nadamo se da ćemo uspjet ostvarit što bolji rezultat i dočepati se prve Županijse lige gdje je Nk Posavcu i mjesto.
Ali, iako ne uspijemo, bitno je da moj projekt koji će izaći poslije ovoga prvenstva pod nazivom „Ja sam Posavac“ bude dobro prihvaćen.

 

Recite nam nešto o projektu “Ja sam Posavac”
Projekt “Ja sam Posavac” bit će dostupan svima.  Raditi će se posebne iskaznice za presjedništvo i upravu kluba, te sponzore, naravno kupnjom iskaznice svi koji žele moći će raditi i pridonositi klubu. Radit će se i  godišnje ulaznice sa kojima će se moći gledati sve prijateljske, prvenstvene i kup utakmice.  Cijena ulaznice znat će se početkom 8 mjeseca, a ulaznice će se raditi po narudžbi i biti će dostupne na više prodajnih mjesta.


Sad ćemo priječi na pitanje vezano uz vječiti Balkanski problem, a to su financije. Kako se klub financira i koji su vam glavni izvori prihoda.
Klub je u teškoj financijskoj situaciji zbog poplava iz 2014 godine kao i zbog raniji dugova. Ali neću nikoga kriviti i prozivati, nema alibija, raditi se mora. Na meni i mojoj upravi je da zasučemo rukave i damo sve od sebe kako bi napravili što bolje uvjete igračima i ljudima koji rade za klub.
Glede samih izvora financiranja, klub se financira od sportske čitaonice, općine Orašje koja je nakon duže vremena spreman pomoći da klub što bolje radi i funkcionira jer smo 10 godina bili zapostavljeni, Županije Posavske, sponzora kojih je sve manje i manje te iz dijaspore za koju se nadam da će se nakon ovoga još više uključiti u financiranje kluba.
Nadam se da će se moj vapaj daleko čuti.

 

Ljepša strana kluba su navijači. Koliki ih prosječno prati utakmice kluba i želite li im ovom prilikom što poručiti.
Za navijače se živi i igra nogomet bez navijača nogomet i nije nogomet. Ovim putem im mogu samo poručiti da ćemo dati sve od sebe da ova zadnja tri kola napravimo rezultat kakav nitko od nas nije tražio ni očekivao. Isto tako molim navijače za strpljenje, jer mi smo mlada ekipa i igračima treba pružiti priliku da se pokažu u najboljem svijetlu.
Glede broja navijača, na utakmica imamo oko 50 ljudi, koji su stalno uz klub i igrače. Na tome im jedno veliko hvala. Uz to naši vjerni navijači pomažu nam i oko jela i pića za vrijeme i nakon igranja utakmice.

 

Za kraj recite nam nešto o budućim planovima kluba?
Ovo neću reći kao budući planovi, ovo bih rekao kao želje za kraj:
Ovim putem bi poslao poruku svim našim poduzetnicima u našem selu kojih je ostalo jako malo da sjednemo za isti stol i da nađemo najbolje rješenje za naš klub.Nisam došao iz osobnog interesa, nisam došao uzet došao sam napravit normalan klub, koji će izgledati kao “firma”.Isto tako pozivam sve mlade ljude koji su ostali kod kuće da se priključe radu kluba i svojim idejama inovacijama dadnu potporu klubu. Sve ću ideje i savjete prihvatit jer sam ne mogu. Ne smijem zaboravit ljude koji i sad sa mnom rade, veliko im hvala i nadam se da će nakon ovog razgovora dati još više od sebe da uspijemo.Želim da poručim našim Ugljarcima diljem svijeta da pomognu na bilo koji način jer bez njih ne možemo.Neću zaboravit pohvalit rad Nogometnog Saveza Županije Posavske i želim da nastave tako, jer to je boljitak za nogomet na našem području.