Ivo Kobaš za Logično: Posavska na biciklu je najfotografiranija “osoba” u Orašju

Ovih dana u Orašju, na kružnom toku u blizini granice s Hrvatskom, postavljen je rad kipara Antuna Jurkića koji predstavlja Posavku na biciklu, piše Ivo Kobaš za Logično

Pojava da se na kružnim tokovima postavljaju razne skulpture ili nešto drugo što se želi pokazati javnosti, a što istovremeno i ukrašava ove dijelove prometnica je već poznata u mnogim mjestima. Znam da u mom gradu u Nizozemskoj gotovo svaki kružni tok ima neki takav ukras. Na jednom su tri kipa žena koje leže na boku, na leđima i potrbuške. Na drugom ogromna lopatica, alatka koju često koriste prilikom obrade vrta. Na trećem je veliki bicikl koji je postavljen u čast održavanja europske biciklističke manifestacije u ovom gradu, i tako dalje. Naravno, tu je i neizbježno zelenilo i cvijeće i sve je to dosta ugodno za vidjeti.




Prije nekoliko dana sam gledao kružni tok u Orašju i baš razmišljao kako bi se i tu moglo postaviti nešto što bi ukrasilo ulaz u grad, i ne sluteći da se toga već neko sjetio i prije mene. Dva-tri dana nakon mog razmišljanja tu je već bio postavljen kip žene Posavke na biciklu. Čini mi se da je to osvježilo ovu prometnicu i ukrasilo ulaz u Orašje, u Posavsku županiju i u Bosnu i Hercegovinu. Ali nisu svi s oduševljenjem dočekali ovaj događaj.

Neki su bili duhoviti i stavljali „primjedbu“ što je žena na biciklu usmjerena prema državnoj granici komentirajući: „Ode i ona u Njemačku!“ A neki su tu činjenicu i ozbiljno shvatili i pripisali postavljačima kipa kao veliki minus to što su Posavku usmjerili put Njemačke, što je ipak traženje dlake u jajetu. Ima tu i primjedbi o kojima bi se dalo razmišljati, možda neke i uvažiti. Neki mještani se pitaju je li žena, koja treba predstavljati tipičnu Posavku, suviše erotizirana u ovom izdanju i treba li je uopće povezivati s Posavinom kad bi slično izgledale mnoge žene iz mnogih drugih krajeva? Hoće li takav kip suviše privlačiti pažnju vozača pa proizvesti neželjene posljedice? Ima dobronamjernih pitanja i kritika, ima onih sitničavih pa čak i zlonamjernih. Tako je često kada su u pitanju umjetnička djela, i tako je često kad se radi – uvijek rad neko odobrava, a neko kudi.

Ipak, Posavka na biciklu nije ostala nezapažena, privukla je veliku znatiželju svih koji pored nje naiđu, što nije nevažno. Trenutno je najfotografiranija „osoba“ u Orašju.

 

Autor: Ivo Kobaš/https://www.logicno.com/