Iz crkvenih krugova tvrde: Gospa se ukazivala u Tolisi

a stranicama Radio Orašja objavljena je vijest kako je svećenik Fra Zvonko Benković tijekom hodočašća govorio u ukazivanju Gospe u Tolisi.

“Početkom ljeta 194-5. godine Gospa se ukazivala djeci. Vidjeli su ženu u blistavoj bijeloj haljini, ogrnutu plavim plaštem kako stoji na bijelom oblaku na jednom drvetu. Prema kazivanjima starijih župljana, Gospa se ukazivala nekoliko mjeseci sve dok to nisu zabranile vlasti”, naglasio je fra Zvonko Benković u svojoj ponoćnoj priči, ispred toliške crkve u nazočnosti više od 3000 vjernika toliškog kraja, čime je zaintrigirao javnost, ne samo posavsku.

Slijedom priče iz Radio Orašja su posjetili navodne “vidjelice”. Jedna od njih je baka Ruža Dominković

-Autentični svjedok Gospina ukazanja u Tolisi bila je u to vrijeme 10-to godišnja vidjelica Ruža Dominković- Nonina, familije Kovačević. Iznenadila se Ruža našem posjetu i kazala da smo ju prekinuli u molitvi kojoj je kaže, posvetila svoj paćenički život. Kad smo iznijeli razloge dolaska i našu znatiželju da čujemo priču iz usta vidjelice, baka Ruža je tiho prozborila, kao da ju netko ne bi prisluškivao. –„Čuvala sam krave u pasniku, a Pejo i Mija su otišli brati grožđe i mene ostavili samu. Sjedila sam na drvenoj ogradi, čekajući da se vrate i pogled mi je skrenuo prema velikom jasenu koji se račvao na dva stupa. Ugledala sam lik žene i toliko se prestrašila da sam otrčala kući. U tren sam doživjela veliki šok, ali pred očima mi je ostala slika krune na glavi žene u dugoj haljini. Poslije su me vodili u crkvu kod svećenika da im objasnim što sam vidjela“, kazala je baka Ruža još uvijek se sjećajući detalja od prije 74 godine.

Zašto su iz crkve sada pustili priču o Gospinom ukazivanju nije poznatom. U svijetu postoji više mjesta gdje se navodno ukazivala gospa. Neka od tih mjesta su trenutačno poznate turističke atrakcije. Nama najbliže je Međugorje. Od Gospinog ukazanja Hercegovci su razvili unosan biznis. Planira li se nešto slično u Orašju ostaje da bude viđeno.

Izvor: Radio Orašje