Izvješće OESS-a: 25 posto građana tvrdi da im je nuđen novac za glasovanje

Građani BiH nemaju povjerenje u izborni sustav u BiH, a čak četvrtina tvrdi da im je nuđen novac da gpasuju za određenu stranku ili pojedinca, navodi se u istraživanju “Percepcije javnosti o izborima u BiH”, koje je uradio Ured Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH.

Naime, 41,3 posto ispitanika smatra da izborni sustav u BiH ne omogućava istinski odraz volje građana, dok samo 28,2 posto ispitanika vjeruje da to izborni sustav omogućava u potpunosti, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Sličan je odnos i kada je u pitanju pravednost izbornog sustava, jer 42 posto ispitanika, kako je navedeno, smatra da se izbori provode na nepravedan ili uglavnom nepravedan način, dok suprotno misli njih samo 23 posto.

Na pitanje “Koliko često mislite da se događaju izborne prijevare u BiH”, njih gotovo 90 posto vjeruje da se to događa, dok samo 6,2 posto kažu da se izborne prijevare ne događaju nikad.

Iako građani tvrde da postoje nezakoniti pokušaji da ih natjeraju da glasuju na određen način, njih samo 9,5 posto ističe da su prijetnje prijavili, dok ih 6,8 posto tvrdi da su ucjenjivani i da su to prijavili.

“Istraživanjem su otkrivene najčešće prakse prevara u svrhu izborne manipulacije. Novac je nuđen 25,8 posto ispitanika da bi glasala ili glasao za određenu stranku ili kandidata. Više od jednog od pet ispitanika je prijavilo da ih je netko iz biračkog odbora instruirao za koga bi trebali glasovati”, istaknuto je u istraživanju.

Kada je riječ o slabljenju integriteta izbornog procesa, u izvješću ističu da se građani najviše pribojavaju neregularnosti pri brojanju glasova na biračkim mjestima, a 22 posto ih smatra da se izborne prevare događaju na višim instancama, odnosno u općinskim izbornim komisijama ili na razini Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Njih 15 posto smatra da su problematični birački spiskovi, odnosno neregularnosti u njima.

Kada je riječ o povjerenju, 64 posto ne vjeruje biračkim odborima, 65 posto ih ne vjeruje općinskim izbornim povjerenstvima, SIP-u BiH ne vjeruje 59 posto, dok medijima ne vjeruje 58 posto građana. Nevladinim organizacijama, prema ovom istraživanju, ne vjeruje 55 posto, političkim strankama ne vjeruje 69 posto građana, 60 posto ne vjeruje tužiteljstvima, a 57 posto ne vjeruje sudovima.

“Ispitanici smatraju da je važno izmijeniti Izborni zakon, 64,6 posto podržava ovaj stav, a 14 posto je izjavilo da izmjene zakona nisu važne”, naglašeno je u Izvješću./HMS/

 

Preuzeto sa: HMS.ba