Komentar: Gdje je ministar Kopić?

Nakon osam godina mandata HDZ se riješio ministra branitelja Marijana Kopića. Kopić je dugo držao titulu najneškolovanijeg ministra u čitavoj Europi. Unatoč tome HDZ ga je štitio od krivičnih prijava te mu je dao više od 1000 lažnih dopisnih glasova. Kopić je došao na poziciju ministra 2014 godine kao kadar iz HSP-a BiH, s nekih 30 osvojenih glasova. Tada je HSP BiH bio nužan za formiranje vlasti. Bio je to onaj jedanaesti glas Ive Bilušića koji je omogućio HDZ-u i SDA-u da formiraju vlast. HSP BiH je unovčio taj presudni glas za radna mjesta i ministarsku poziciju. No nedugo nakon formiranja vlasti HDZ je razbucao HDZ 1990 te je mogao vladati i bez HSP-a BiH.

Na idućim izborima, Kopić prelazi u HDZ BiH, a HDZ BiH mu sređuje više od 1000 dopisnih glasova. Prema rezultatima izbora 2018 godine Kopić je bio drugi najpopularniji političar na prostoru Županije Posavske. Samo Djuro Topić kao nositelj liste dobio je više glasova od Marijana Kopića.

U međuvremenu je Kopić imao više afera i skandala. Prijetnje, tuče, nedolično ponašanje. Lista je podugačka, tako da je čak i HDZ zaključio da ih ministar Kopić sramoti. No Kopića nisu smijenili, već su ga jednostavno udaljili iz svih institucija.

Tako se ministar Kopić navodno već dugo nije pojavljivao na sjednicama vlade ŽP. Nije ga bilo ni na braniteljskim okupljanjima gdje se najčešću okupljaju takvi “intelektualni” kadrovi kao što je Kopić. No iako nije prisustvovao sjednicama vlade, Kopić je potpisivao sve što su mu HDZ-ovci donosili. Znači, ako ikada u budućnosti bude kakvih istraga vezanih uz kriminal s ministarstvom branitelja, ( ministarstvo raspolaže s fondom od oko 2 milijuna KM ) policija ili SIPA će pokucati Kopiću na vrata.

Da je priča o Kopiću završena bilo je jasno već prije izbora, jer ga HDZ nije postavio na skupštinsku listu. Danas je formirana nova vlade gdje je Kopić praktički jedini zamijenjeni ministar. HDZ ga je doveo, HDZ ga je štitio i na kraju HDZ ga je odbacio. Ne treba im više Kopić, naći će  HDZ sada novog ratnog “heroja” da zadovolji tu desno orijentiranu braniteljsku populaciju.

Autor: Mario Pejić