Komentar: Povratak na staro nije moguć

Francuska revolucija krajem 18 stoljeće rezultirala je dolaskom Napoleona na vlast. Napoleon je svojim ratovima i reformama ukinuo crkvene povlastici, pokidao stare feudalne odnose te usvojio moderni građanski zakon. Po Napoleonovom padu stare aristokratske elite željele su samo jednu stvar, a to je povratak na staro. Zato su odmah nakon Napoleonova pada vratile Lujevu kraljevsku lozu. No unatoč naporima starih elita, povratak na staro nije bio moguć. Razlog je jasan, da je staro bilo dobro, revolucija se ne bi ni dogodila, a Luj 16 ne bi izgubio glavu. Iako je privremeno Europska aristokracija nekako uspjela obnoviti vlast, ( ograničeno uz stalnu nestabilnost ), već 1848 u Europi je izbila revolucija naroda s kojom je definitivno ukinut feudalizam. Onaj proces koji je započela Francuska revolucija, ( ukidanje feudalizma ), završila je revolucija naroda. Umjesto feudalnog, na scenu je stupilo moderno građansko i kapitalističko društvo.

Iz povijenog konteksta Francuske revolucije možemo zaključiti slijedeće, nakon nagle promjene društvenih odnosa nastale uslijed šoka, povratak na staro više nije moguć. Stvar je logična, da je staro valjalo šok se ne bi ni dogodio. Da je ono prije Francuske revolucije valjalo, Francuska revolucija ne bi se ni dogodila. Francuska revolucija je samo jedan primjer, prvi svjetski rat, komunistička revolucija u Rusiji, drugi svjetski rat itd.  U svim slučajevima nakon kidanja starih odnosa, povratak na staro nije bio moguć.

Usporedimo sada povijesni kontekst s aktualnom situacijom oko Trumpa i Američkih izbora. Pobjeda Trumpa je bila veliki šok za sustav, možda ne šok kao pogubljenje Luja 16, ali je svakako veliki šok. Taj šok ne odgovara starim Američko – Europskim elitama, a te elite samo žele jedno, a to je povratak na staro. Da elite žele nešto novo, ne bi kandidirale Bidena 78 godišnjeg veterana demokratske stranke. Izgleda da političke elite još uvijek ne razumiju da povratak na staro više nije moguć. Da je staro bilo dobro, Trump nikada ne bi pobijedio Hillary Clinton na prošlim izborima. Clinton je trebala naslijediti Obaminu politiku, a ljudi su to odbacili još 2016 godine.

Dakle Biden nije nikakvo rješenje Američke političke krize. On samo može privremeno smiriti situaciju i time na neko vrijeme odgoditi nove i veće šokove. Rješenje nije ni Trump, koji je opravdan bijes naroda usmjerio u potpuno krivom smjeru. Nešto slično su činili Mussolini i Hitler tridesetih godina prošlog stoljeća. Nije završilo na dobro.

Na kraju rješenje će se morati tražiti u novim i zdravim politikama, ( Trump je nešto novo ali bolesno ), koje će bolje odgovarati na izazove 21 stoljeća. Kako jasno rješenje nije na vidiku, Americi slijedi razdoblje političkih nestabilnosti.

 

Autor: Mario Pejić