Komentar: Što je sa sportskom dvoranom i gdje je dječji doplatak

Lokalni političari u našoj sredini vole svašta obećavati i najavljivati, a kada se ta njihova obećanja i najave  ne ostvare, političari jednostavno šute i puste da sve ode u zaborav.

Uzmimo dva primjera takvog ponašanja,  “najavi/obećaj – zaboravi”, i to izgradnju sportske dvorane u Orašju te dječji doplatak.

Još tamo u 6 mjesecu prošle godine, tadašnji načelnik Đuro Topić i aktualni predsjednik vlade ŽP Marijan Klaić najavili su da će sredinom 9. mjeseca biti dovršena izgradnja nove sportske dvorane. ( Članak o tadašnjoj najavi  dovršetka radova na sportskoj dvorani  pogledajte OVDJE ). Nakon što radovi u 9 mjesecu nisu bili gotovi, u 12 mjesecu prošle godine predsjednik vlade ŽP Marijan Klaić ponovo je najavio završetak sportske dvorane, ali ovaj put u prvom mjesecu ove godine.

Prvi mjesec je također prošao, sada je već treći mjesec a sportska dvorana još nije dovršena.  Budući da su  lokalni političari odavno najavili datume  završetka sportske dvorane, prvo u 9 mjesecu prošle godine, a zatim u prvom mjesecu ove godine, sada bi trebali izići pred javnost i javno objasniti  zašto sportska dvorana još nije dovršena, gdje je zapelo, tko je kriv za kašnjenje u radovima i tko će na kraju zbog otezanja i odugovlačenja odgovarati. Javnost sve to ima pravo znati, sportska dvorana se tiče svih nas i gradi se našim novcem, odnosno novcem svih poreznih obveznika. 



Drugi primjer koji ćemo uzeti u obzir je pitanje dječjeg doplata. Prije lokalnih izbora 2016 godine iz Županije Posavske su najavljivali uvođenje dječjeg doplatka i to od 2017 godine. Čak su na skupštini Županije Posavske 10 dana prije lokalnih izbora predložili nacrt zakona o dječjem doplatku. ( Članak na tada zakazanu sjednicu skupštine i nacrt zakona o dječjem doplatku možete pogledati ovdje ). Nakon izbora o tom zakonu se više ne govori, a dječji doplatak još nije uveden.

Kada su vladajući već na skupštini ŽP raspravljali i predložili nacrt zakona o dječjem doplatku, neka sad kažu zašto nema dječjeg doplatka i hoće li ga uopće biti. Jesu li možda novac namijenjen za dječji doplatak spiskali na nove službene automobile, ili su samo lagali narod pred izbore o dječjem doplatku, a da ga nikad nisu ni planirali uvesti. Bilo kako bilo, vladajući duguju objašnjenje vezano uz dječji doplatak. Zašto su ga najavili, zašto je predložen nacrt zakona u skupštini, zašto do sada nije uveden, te hoće li ikada, dok je HDZ na vlasti biti uveden.

Dječji doplatak i izgradnja sportske dvorane samo su dva primjera kršenja obećanja, ( nažalost primjera ima i više ),  gdje političari nešto konkretno najave, a onda svoje najave i obećanja ne ispunu. Iako krše vlastita obećanja, političari nikada javnosti ne objašnjavaju gdje je zapelo, odnosno zašto nisu ispunili ono što su najavili.

O odgovornosti i podnošenju ostavki bolje i ne trošiti riječi, jer dosada  nijedan političar u ŽP nikada zbog ničega nije podnio ostavku, a kako stvari stoje i neće, barem ne dobrovoljno, bez velikog pritiska od strane javnosti.

A pritiska od strane javnosti nema, javnost šuti, javnost sve zaboravlja, bilo da je riječ o sportskoj dvorani, dječjem doplatku ili nečem trećem, što je u cijeloj priči zapravo i najveći problem.  Nema odgovornih političara bez pritiska javnosti, kada to naučimo, onda nam se neće događati ovakve lakrdije sa dječjim doplatkom ili sportskom dvoranom koja se već gradi XXXXX godina.

 

Autor: Mario Pejić

 

1 Comment on Komentar: Što je sa sportskom dvoranom i gdje je dječji doplatak

Comments are closed.