Krađa glasova: Prijava postoji, pitanje je hoće li tužiteljstvo što poduzeti?

Dopisni glasovi, odnosno krađe dopisnih glasova veliku je problem u Županiji Posavskoj. Radi se o sistemu gdje političku dužnosnici na ilegalna način pribavljaju osobne dokumente građana, zatim s tim dokumentima prijavljuju građane na fiktivne adrese u Hrvatskoj i Srbiji, te ih onda s tih adresa prijavljuju za glasovanje. Po prijavama Centralna izborna komisija šalje izborni materijal na navedenu adresu, a onda politički dužnosnik koji izvodi operaciju dobiva izborni materijal i da glas kome želi, najčešće samom sebi.
Dakle radi se o očiglednom kriminalu, jer je za krađu glasa ( krađa glasa ne postoji kao kazneno djelo ), potrebno počiniti više kaznenih dijela, kao što su krađa identiteta, lažiranje potpisa, na teritoriju više država, BIH, Hrvatska, Srbija.

Na taj način, spletom kaznenih dijela dolazi se do situacije da pojedinci ulaze u predstavnička tijela vlasti, ( općina vijeća, županijsku skupštinu, domove naroda ), ne pomoću volje glasaća, već pomoću kriminala i infrastrukture koja im omogućava da na svoje ime usmjere stotine fiktivnih glasova.
Najočitiji primjer je Marijan Kopić, najneškolovaniji ministar u Europi, koje je HDZ BIH na županijskim izborima 2018 sredio više od 1000 takvih glasova.
Isti sistem lažnih dopisnih glasova korišten je i na zadnjim lokalnim izborima. U Odžaku ti lažni dopisni glasovi su odlučili načelnika. Za razliku od 2018 godine, Centralna izborna komisija BIH, ( CIK ), je za lokalne izbore 2020 objavila spiskove glasača prijavljenih za glasovanje iz inozemstva. Mnogi su se iznenadili kada su vidjeli da su bez svog znanja prijavljeni za glasovanje iz inozemstva. Zbog bijesa javnosti, CIK je ubrzo uklonio spiskove, no oni i dalje postoje jer ih je svatko mogao slobodno preuzeti s interneta.

Podnesena tužba

Na temelju tih objavljenih spiskova birača iz 2020, te drugih dostupnih informacija, Ilija Petrović iz Domaljevca, s trenutnim prebivalištem u Hanau Njemačka podigao je tužbu Županijskom Tužiteljstvu protiv više osoba zbog počinjenih kaznenih dijela krađe identiteta, lažnog potpisivanja i prijavljivanja radi dobivanja glasova. Prijava je podnesena protiv dužnosnika HDZ-a BIH, dužnosnika HDZ 1990 te Preletača. Ukupno je tužiteljstvu prijavljeno 11 osoba većinom s prostora općine Domaljevac – Šamac vezano uz dopisne glasove koji su odlučili izbore u Domaljevcu.

Foto: Tužba zbog dopisnih glasova

Po podnesenoj tužbi Ilija je stupio u kontakt s tužiteljicom Mlađenkom Milovanović koja je prema Ilijinom navodu tražila da osobno iznese svoja saznanja što je on odbio jer živi u inozemstvu te zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti osobno dolaziti iz Hanau ( Njemačka ) u Orašje. Ilija je također naveo da sumnja u neovisnost tužiteljstva Županije Posavske te je zatražio od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća da slučaj preuzme drugo tužiteljstvo, a osobno je odbio daljnju suradnju s tužiteljstvom Županije Posavske. VSTS je odbilo Ilijin prijedlog, te je slučaj i dalje u rukama tužiteljstva Županije Posavske.

Ilijinu priču smo provjerili tako što smo tužiteljstvu poslali upit o navedenoj prijavi i o tome što je po prijavi poduzeto.
Na naš upit što je tužiteljstvo dosada poduzelo glede navedene prijave, tužiteljica Mlađenka Milovanović nam je potvrdila postojanje prijave te navela da je tužiteljstvo od FUP-a, ( Federalna uprava policije ), zatražila provjeru ali kako se zbog apstraktnosti te obima i složenosti prijave očekuje da će provjera dugo trajati.

Odgovor tužiteljstva na naš upit o tome da potvrde postojanje prijave i da navede što je po prijavi poduzeto.

-Vezano za Vaš akt od 24.06.2021.g., pojašnjavam da je tačno da postoji predmet po prijavi Ilije Petrovića koji je proslijeđen na nadležnost ovom tužiteljstvu.

Pokušavala sam putem e-maila doći do Ilije Petrovića, kao podnosioca prijave, kako bi ga saslušala ja lično. Uvijek krećem od izjave podnosioca.

U početku je sarađivao i davao nadu da će doći ali se kasnije počeo ljutiti što ga pozivam te sam FUP-u Sarajevo uputila zahtjev za provjere 21.05.2021.godine, da se prije svega od CIK-a prikupi relevantna dokumentacija.

Dakle, nije tačno da se ništa ne preduzima. Naprotiv, kao i u svakom drugom predmetu prvo se zatraže provjere preko policije, a s obzirom na širinu i složenost prijave i njenu apstraktnost, očekujem da će provjere dugo trajati.

T U Ž I T E LJ

Mlađenka Milovanović

 

Imali volje za rješvanje problema dopisnih glasova?

Prema navedenom možemo zaključiti da se konačno nešto poduzelo glede dopisnih glasova. Neće to biti laka borba. Jasno je da političari Posavske Županije neće tako lako odustati od ovog oblika kriminalnih aktivnosti. Također nemoguće je pouzdati se u tužiteljstvo Županije Posavske zato što navedeno tužiteljstvo od svog formiranja nije procesuiralo nijednu krupnu ribu i nije provelo nijednu istragu za organizirani kriminal u slučajevima gdje se vrte veće količine novca.
No to ne znači da treba odustati. Ilijina prijava se odnosi na Domaljevac, no ono što se zbiva u Domaljevcu zbiva se i u Orašju i u Odžaku. Da imamo stvarno tužiteljstvo kojem je interes borba protiv kriminala, tužiteljica bi sam istragu proširila na Orašje i Odžak, te na područje cijele Županije Posavske.

U pitanju je legetimnost cijellih izbora. Zakonski i moralno  je nedopustivo da se osobama koje žive u inozemstvu krade identitet kako bi se bez njihovog znanja, prisvojio njihov glas. Takvoj praksi se mora stati na kraj

Prijave tužiteljstvu, javno pisanje o problemu, te jači pritisak javnost sve su to metode koje se mogu i moraju koristiti kako bi se stalo na kraj kriminalnim aktivnostima vezanim uz dopisno glasovanje. Iz tih razloga, bez obzira kako završila, Ilijina prijava, ( prva takva za lažne glasove u Posavini ), je pozitivna stvar. Možemo reći da je barem nešto formalno učinjeno protiv razgranatog sistema lažnih dopisnih glasova.

Autor: Mario Pejić