Motoristi svakodnevno stradavaju u prometu: Pitanje je tko je slijedeći

Tjedan iz nas obilježila je teška prometna nesreća u kojoj su teško ozlijeđena dva mladića iz Kostrča.

-Dana 20.08 u 17.00 sati se na regionalnoj cesti u Franjevačkoj ulici u Donjoj Mahaloj dogodila prometna nezgoda u kojoj je sudjelovalo jedno pmv i jedan neregistrirani motocikl. U istoj nezgodi su vozač i suvozač na motociklu zadobili teške tjelesne povrede. O istom je upoznata patrola prometne policije PU Orašje koja će protiv odgovornog za istu nezgodu sukladno težini povreda poduzeti zakonom predviđene mjere.

Gore navedena je još jedna u nizu učestalih prometnih nezgoda u kojima sudjeluju vozači motora. Opće je poznato da su motocikli najugroženiji sudionici u prometu. Prometne nezgode u kojima sudjeluju vozači motora većinom završavaju teškim povredama ili smrtni ishodom.

Dva tjedna prije ove u Vidovica se dogodila prometna nezgoda u kojoj je smrtno stradao vozač motocikla iz Kopanica.

Zbog učestalosti stradavanja, ljudski i ekonomskih gubitaka koje takva stradavanja prouzrokuju, vlasti ŽP i MUP ŽP bi trebale nešto poduzeti kako bi se smanjio broj motorista stradalih u prometu.

Upozoravanje nije dovoljno. Postoje brojne mogućnosti djelovanja, mogu se strože primjenjivati postojeći zakoni, posebno oni koji se odnose na vožnju u alkoholiziranom stanju, brzu vožnju, obvezu nošenja kacige i slično. Mogu se usvojiti i novi stroži zakoni koji bi obvezali motoriste, ali i ostale sudionike u prometu na poštivanje prometnih pravila, jer ni motoristi nisu krivci u svakoj nesreći, ma da su redovno oni koji najteže stradavaju.

Ne učini li se ništa, učestale nesreće s teškim posljedicama će se nastaviti. Dva Mladića iz Kostrča su zadnje žrtve, pitanje je tko je slijedeći?

Autor: Mario Pejić