Ni stida ni srama: HDZ-ov ministar Mato Jozić imenovao sebe u 10 komisija

Centar za istraživačko novinarstvo, ( CIN ).  objavio je istražni članak o radu i zloupotrebama komisija pri Federalnoj vladi. Istaknuto mjesto u člnaku dobio je  bivši HDZ-ov Federalni ministar Mato Jozić, koj je za vrijeme svog mandatta formirao više od 60 komisija s više od 1200 članova. Ukupno je članovima komisija isplaćeno više od 2.5 milijuna KM. Ono što je najspornije, Mato Jozić je sebe imenovao u čak 10 komisija. Dio članka CIN-a koji se odnosi na Matu Jozića u nastavku prenosimo u cijelosti.

 

– Mato Jozić, pravnik iz Orašja s članskom karticom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH), postao je federalni ministar pravde u martu 2015. nakon niza godina na funkcijama u općini i Posavskom kantonu.

On je za šest godina formirao više od 60 komisija i radnih tijela s više od 1.200 članova: uposlenika ministarstva i vanjskih stručnjaka. Njima je isplaćeno 2,5 miliona KM iz budžeta i od uplata kandidata za polaganje stručnih ispita.

Dio od skoro 29 hiljada maraka pripao je ministru Joziću koji je sebe imenovao u deset komisija.

Jozić je najviše novca, skoro 15 hiljada maraka, dobio za angažman u Komisiji za polaganje stručnog ispita. Za rad u Komisiji za izbor stalnih sudskih tumača dobio je skoro 7.400 KM, dok je u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita za dvije sjednice dobio 524 KM.

Ostale komisije su uglavnom bile zadužene za aktivnosti koje, prema Zakonu o organizaciji organa uprave FBiH, treba da budu redovan posao Ministarstva – izrada zakonskih i podzakonskih propisa.

Ministar imenuje komisije, odlučuje o pravilima i naknadama. Iz Vlade FBiH novinarima nisu odgovorili je li zakonito da ministar sam sebe imenuje u komisije.

Jozićev savjetnik Ivan Ćosić, koji je dobio više od 22 hiljade maraka za angažman u istom periodu, tvrdi da ne postoji zakonska prepreka da ministar bude u komisiji. Ipak, navodi da je Jozić u većini komisija bio samo formalno i da nije učestvovao u njihovom radu. Međutim, naknade su mu isplaćene.

Za komisije u koje je sebe imenovao Jozić se pozivao na Zakon o organizaciji organa uprave FBiH, koji, prema mišljenju revizora, ne može biti osnov za formiranje komisija.

Prema podacima većine federalnih ministarstava koja su odgovorila na zahtjeve CIN-a Jozić je jedini ministar koji je sebe imenovao u komisije. Njegove kolege smatraju ovakav potez besmislenim i nekorektnim.

”Ministar ne ulazi u ta radna tijela, to su radna tijela sačinjena od državnih službenika. Ja nisam državni službenik i ja sam neko u čije ime rade radna tijela kao pripremu za donošenje eventualnih odluka”, kaže bivši federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, dok iz Ministarstva prostornog uređenja kažu da ministar može biti isključivo član pojedinih radnih tijela u koje ga imenuje Vlada Federacije BiH.

Iako se Zakon o sukobu interesa u FBiH ne primjenjuje jer komisija koja bi radila na utvrđivanju nikada nije imenovana, advokat Nedžad Beća, koji se uz ostalo bavi i upravnim pravom, smatra da je Jozić bio u sukobu interesa.

“On bi trebao rukovoditi i organizovati da službenici iz Ministarstva izvrše sve te radne zadatke, a ne da sebe imenuje u svaku komisiju i da on izvršava zadatke te komisije, a onda iz toga, naravno, slijedi korist”.

Mato Jozić nije želio odgovoriti na pitanja novinara: ”Nemam želje ni volje bilo kome išta pričati i objašnjavati”.

 

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo