Nije više teorija zavjere: EU predstavila COVID putovnice

Europska komisija predstavila je danas takozvane digitalne zelene certifikate. Riječ je zapravo o digitalnom kodu koji bi dobile osobe koje su primili vakcinu, koje su stekle imunitet jer su preboljele COVID ili imaju negativan test.  Putem koda organima vlasti postali bi dostupni podaci o datumu vakcinacije, vrsti primljene vakcine, stečenom imunitetu i slično.

Zasada je izgledno da će se pomoću “zelenog digitalnog certifikata” moći putovati bez karantene, zato je neformalno certifikat dobio naziv COVID putovnica. Na službenim stranicama EU-a dosada nisu objavili da li će se certifikat koristiti u drugim slučajevima osim putovanja, kao na primjer pristup javnim okupljanima, utakmicama, disko klubovima i slično.

Ono što se zna je da će certifikat biti besplatan, te da mu je primarna namjera vezana uz putovanja.  Treba čekati da se pojasni ili vidi kako će sve funkcionirati u praksi. Po dosada viđenom radi se o diskriminaciji, zato što će se osobama bez certifikata uskraćivati prava koja će biti dostupna onima s certifikatom.

 

Autor: Mario Pejić