Ništa od ukidanja akciza: Srpski zastupnici blokirali zakon

Dom naroda Parlamentarne skupštine BIH odbio je jučer da po hitnom postupku razmatra zakon o akcizama, kojim se predviđa ukidanje akciza na gorivo, što bi trebalo dovesti do pojeftinjenja goriva.

Za raspravu po hitnom postupku glasovali su hrvatski i bošnjački delegati, dok je većina srpskih delegata bila protiv. Naime svi zastupnici Dodikovog SNSD-a su glasovali protiv čime su uskratili potrebnu entitetsku većinu.

Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u parament BiH uputili su zastupnici SDP-a. Prijedlog je prihvaćen u zastupničkom domu, ali je jučer odbijen u domu naroda.

Po završetku sjednici predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je kazao da će prijedlog zakona ići na dodatno usuglašavanje na kolegiji Doma naroda i da se zakon može poslati u redovnu proceduru.

U praksi ovo odbijanje Doma naroda da prihvati zakon po izvanrednoj proceduri znači da u skoro vrijeme, ( a najvjerojatnije nikada ) neće doći do ukidanja akciza, a time ni do pojeftinjenja goriva.

Prema nekim procjenama, ukidanja akciza značilo bi da proračun gubi više stotina milijuna maraka, što je novac kojega se parlamentarci očito ne žele odreći.

Autor: Mario Pejić