Odžak: Održani prosvjedi poljoprivrednika

U Odžaku je održan prosvjed poljoprivrednika ispred zgrade Općine. Lokalni poljoprivrednici ukazuju na dugogodišnji problem gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem. U toj općini neobrađeno je oko 1600 hektara državnog zemljišta, prenosi federalna.ba.

U centru Odžaka okupilo se oko 200 nezadovoljnih poljoprivrednika zbog gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem u toj općini. Iako je natječaj bio raspisan još prošle godine, poljoprivrednici nisu uvedeni u posjed i zemlja je ostala neobrađena.

„Preliminarna lista napravljena, konačna lista napravljena ispred općine i ovo cijelo vrijeme smo čekali suglasnost Ministarstva poljoprivrede PK-a. Trenutno smo u situaciji da će to zemljište ostati neobrađeno“, kaže Juro Kopačević, predsjednik Udruge poljoprivrednika Žito.

„8.2. na, Dan Općine – valjda kao čestitku našoj općini – dobili smo rješenje da se poništava natječaj. Ti ljudi su izašli upravo zbog toga, jer su oni očekivali da kada je sve provedeno, pokazano i dokazano da je sve bilo po zakonu“, navodi načelnica Općine Odžak Nada Ćulap (HDZ BiH).

Poljoprivrednici i općinska načelnica smatraju kako cijeli proces koči Ministarstvo poljoprivrede PK-a, kojemu je na čelu HDZ-ov Mato Brkić.

Načelnica Ćulap dodaje kako je to ministarstvo tražilo stvari za koje nisu nadležni – ako nešto nije urađeno po zakonu, za to je nadležan Kantonalni sud

„Svi znamo da u tom HDZ-u ima nekih 50 posto otprilike kontra nas, 50 posto za nas, da to ide za narod. Tu je gospodin Dragan Čović koji može direktnom naredbom svojom da pokrene stvari s mrtve točke“, tvrdi Kopačević.

Poljoprivrednici su se mirno razišli u nadi kako će Ministarstvo raditi po zakonu, a tvrde da je zakon na njihovoj strani. Dok se cijela priča ne razriješi i političari ne dogovore, zemljište će ostati neobrađeno.

federalna.ba