Općina Orašje: Isplaćeni poticaji za razvoj poljoprivrede

Općina Orašje isplatila je investicijske potpore u iznosu od 25.214,05 KM poljoprivrednicima koji su ispunili uvjete Javnog poziva za dodjelu investicijskih potpora u svrhu poticanja razvoja poljoprivrede na području općine Orašje, a na temelju potpisanih ugovora krajem 2016. godine, prenose na službenim stranicama općine Orašje.




“Kao i svih prethodnih godina Općina Orašje je i u 2016. godini raspisala Javni poziv za dodjelu investicijskih potpora u svrhu poticanja razvoja poljoprivrede na području općine Orašje. Predmet javnog poziva je bila raspodjela sredstava iz Proračuna općine za Projekte nabavke novih sredstava za rad koji imaju za cilj razvoj i unapređenje poljoprivrede. Javni poziv je bio otvoren 30 dana za 8 različitih poljoprivrednih kategorija i nakon pristiglih prijava Povjerenstvo za ocjenjivanje i izbor prijava odobrilo je novčana sredstva za pet kategorija” kazao je Pero Baotić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu.

Za izgradnju sustava za navodnjavanje u voćarskoj proizvodnji odobrene su tri prijave u ukupnom iznosu 5.003,55 KM. Za projekt izgradnje sustava za navodnjavanje u povrtlarskoj proizvodnji na otvorenom, odobrena je jedna prijava u vrijednosti 453 marke. Najviše prijava pristiglo je za nabavku višegodišnje difuzne folije za pokrivanje plastenika. Povjerenstvo je odobrilo i realiziralo isplatu 18 takvih prijava u iznosu 12.886,00 KM. Za nabavku traktorske kosačice za košenje voćnjaka odobreni su projekti za dvije udruge u iznosu 6.871,50 KM za koje još nisu podneseni zahtjevi za plaćanje.




„Tri prijave nisu zadovoljile uvjete javnog poziva zato što u prijavama poljoprivreda nije osnovna djelatnost i košnice nisu bile predmet Javnog poziva. Za tri kategorije projekata: izgradnja sustava protugradnih mreža u voćnjacima, nabavka uređaja za zaštitu bilja u plasteničkoj proizvodnji povrća i izgradnju novih farmskih objekata nije bilo prijava“, istaknuo je Pero Baotić šef Službe za gospodarstvo i infrastrukturu Općine Orašje.

S izabranim korisnicima investicijskih potpora načelnik Stanko Vincetić sklopio je ugovore kojim su regulirana međusobna prava i obveze za izvršenje i rokove realizacije projekata.

 

 

Preuzeto sa: orasje.ba