Općina Orašje: Više od 7 tisuća osoba kompjutorski nepismeno

Agencija za statistiku BiH prekjučer je objavila rezultate popisa stanovništva koji je proveden 2013 godine. Popis stanovništva nije samo puko prebrojavanje broja stanovnika, već važan zbir raznovrsnih podataka koji se u civiliziranim zemljama koriste za izrade dugoročnih ekonomskih, obrazovanih i drugih strategija i razvojnih planova.

Nažalost u BiH je popis stanovništva ispolitiziran, pa je upitno kolika je točnost objavljenih podataka. Ne ulazeći u točnost podataka, u nastavku prenosimo pojedine dostupne podatke iz objavljenog popisa stanovništva vezane za Općinu Orašje.

Općina Orašje prema objavljenom popisu ima 19861 stanovnika, ( o nacionalnoj strukturi stanovništva vidi ovdje , ) raspoređeno u 6182 domaćinstva. Od ukupnog broja domaćinstava, ( 6182 ), poljoprivredom se bavi 2205 domaćinstava, dakle više od trećine. Za usporedbu prema popisu 1991 Općina Orašje imala je 28364 stanovnika, što znači da sada nakon rata i iseljavanja općina ima gotovo trećinu stanovnika manje.

Općina Orašje ima veliki broj neoženjenih muškaraca, odnosno neudanih i razvedenih žena. U općini je ukupno 3776 neoženjenih muškaraca, od čega se 3197 nikada nije ženilo, 294 je razvedeno, dok 275 muškaraca ima status udovca. Oženjeno je ukupno 4805 muškaraca.  Glede  ljepšeg spola, u općini  je 3808  neudanih cura/žena,   od čega se 2218 nikada nije udavalo, 277 ih je razvedeno, a 1403 su udovice. Udana je 4771 žena. U statističke podatke o broju neudanih žena i neoženjenih muškaraca uključene su sve osobe starije od 15 godina, ukupno 17050 osoba.  

Iz popisa stanovništva zanimljivi su  i podaci o računalnoj pismenosti te o obrazovanju mještana na području Općine Orašje.

Na našoj općini čak 7134 osobe su se izjasnile kao kompjutorski/računalno nepismene, 4197 ih se izjasnilo kao djelomično računalno pismeno, dok se 6658 osoba izjasnilo kako su računalno pismeni. Iako ne postoje, ( ili ih ja nisam našao ), podaci o starosnoj strukturi računalno pismenih/nepismenih osoba, za pretpostaviti je da je većina računalno nepismenih osoba starije životne dobi, dok je većina računalo pismenih osoba mlađe životne dobi. U statističke podatke o računalnoj pismenosti uključene su sve osobe starije od 10 godina, što je ukupno 18208 osoba.

Što se tiče obrazovanja, najviše osoba u Općini Orašje ima završenu srednju školu, ( 7596 ), zatim osnovnu, ( 5015 ), nepotpunu osnovnu, ( 2799 ), faks ili višu ( 1845 ), a bez škole je 719 osoba. Kao nepismeno se izjasnilo 378 osoba. U statistiku ulaze sve osobe starije od 15 godina, dakle ukupno 17050 osoba.

Statistički podaci za materinji jezik i religijsku pripadnost brojkama su slični sa  statističkim podacima o nacionalnoj pripadnosti, ( vidi ovdje ), na način da je broj onih koji se izjašnjavaju kaoHrvati, sličan broju onih koji govore Hrvatski jezik i pripadaju katoličkoj vjeroispovijesti. Broj onih koji su se izjasnili kao Bošnjaci sličan je broju onih koji su se izjasnili kao muslimani i broju onih koji govore Bosanski jezik. Isto je i za Srpsku nacionalnost, Srpski jezik i pravoslavnu vjeru. Spomenimo samo na kraju da se 58 osoba u Općini Orašje izjasnilo kao ateisti, a 32 osobe su se izjasnile kao agnostici.

 

Izvor: http://www.bhas.ba/
Obrada: Mario Pejić/Orašje news