Orašje: 22 godine od akcije VRS-a “Plamen”

Foto: dnevnik.ba

Operacija VRS-a kodnog naziva Plamen ili kako su je branitelji nazvali Osveta je započela 5. svibnja 1995. godine sa snažnom topničkom vatrom kao pripremom za napad.

Nakon toga je uslijedio početni pješački napad na Oštru Luku (središnji dio bojišnice) koji je brzo odbijen te je 1. krajiški korpus zbog toga mirovao pet dana. 10. svibnja čitava salva raketa zemlja-zemlja (LUNA-M) prema položajima HVO-a označila je ponovni početak napada, koji je bio koncetriran u tri smjera, s time da je glavni napad usmjeren na putove prema Orašju i selu Vidovice. 10. svibanj označio je početak intenzivnih napada, povijesni su podatci potkrijepljeni u tekstovima različitih izvor, prenosi Radio Orašje

Od tog dana, svako jutro kroz sljedećih mjesec dana, u 5 sati kretao je tenkovsko- pješačko-topnički napad koji je redovito do podneva završavao s teškim gubicima po napadače. Nakon toga bi do kasno u noć krenulo granatiranje iz sveg topništva po naseljenim mjestima i samom gradu Orašju. U napadu na Orašje srpske su snage prvi put u ratu koristile rakete namijenjene čišćenju minskih polja tzv. „Štuke“.



Riječ je o eksplozivnoj napravi koja se sastoji od trocijevnih članaka punjenih eksplozivom koji se mogu spajati u 98 metara dugačak komplet. Svaki metar članka napunjen je s 8 kilograma eksploziva, a cijelu konstrukciju pokreću raketni motori. Lansira se s udaljenosti od 350 metara od minskih polja, a udarni val prilikom detonacije aktivira protutenkovske i protupješačke mine i otvara šest metara širok prolaz u minskom polju. Međutim, ovo oružje nije imalo veći učinak.

Razlog je u neaktiviranju jednog dijela raketa a kad je minsko polje i očišćenjo iza prolaza srpske tenkove zaustavljale su protuoklopne jedinice HVO-a opremljene ručnim protuoklopnim sustavima, bestrzajnim topovi i bitnicama topova T – 12.

15. svibnja uslijedila je najvažnija bitka u ovoj operaciji. Na istočnom dijelu oraškog područja obrambene linije HVO-a napadnute su do tada najsnažnijom vatrenom paljbom, a na civilne ciljeve su poletjele rakete tipa Luna i Volkov.

Napad oklopnišvom je probio obrambenu liniju, pala su tri ključna rova na tom potezu i put za selo Oštra Luka bio je otvoren, nakon čega je počelo nadirati pješaštvo. Postrojbe HVO-a (4. gardijska i 106. domobranska pukovnija) hitno su pozicionirale svoje topništvo na tu stranu bojišnice i uzvratile paljbu, višecijevnim raketnim bacačima gađali su neprijatelja koji je bio udaljen svega 200 metara, što nikako nije uobičajeno ali je dalo rezultata jer je napad odbijen. Moral pripadnika HVO-a je izuzetno porastao nakon ovog uspjeha, a srpske snage su se povukle i njihovi napadi poslije spomenutog 15. svibnja više nisu bili toliko intenzivni.

Nakon niza neuspješnih napada, 10. lipnja VRS je odustala i operacija „Plamen 95“/”Osveta” je prekinuta.

 

Preuzeto sa: Radio Orašje

1 Comment on Orašje: 22 godine od akcije VRS-a “Plamen”

  1. Kolona artiljerije VRS je bila duga od Obudovca do Domaljevca (duzine 17 kilometara). Orasje je trebalo taj dan biti sravnjeno skroz ali je placeno 2 miliona da se ta akcija ne izvede a sve je u 4 ujutru bilo na putu niz citavu duzinu i sve jedinice su bile spremne, i samo je javljeno da se povuce. Licno tvrdim to jer sam bio to jutro tu i pripadnik Crvenih beretki.

Comments are closed.