Orašje: Objavljene detaljnije informacije o jučerašnjoj tragediji koja je zadesila nogometaše HNK Orašja

Foto: Facebook

Jučer u 18 sati i 40 minuta na stadionu HNK Orašja, usred nevremena došlo je do udara groma, prilikom čega je povrijeđeno više igrača, a najteže 19. godišnji Adin Alihodžić, koji je u teškom stanju sinoć iz bolnice u Orašju prevezen u bolnicu Tuzlu.

Prema posljednim informacijama s neurološkog odjela bolnice u Tuzli, objavljenim na podnevnim vijestima radio postaje Orašje, stanje Adina Alihođića je stabilnije, nalazi se u izazvanoj komi te  mu svi organi funkcioniraju.

Također na internet stranici Radio Orašja objavljen je članak koji detaljno opisuje što se točno jučer dogodilo, a u nastavku članak s Radio Orašja prenosimo u cijelosti.

– Jučerašnji trening nogometaša Orašja započeo je mirno kao i svi prethodni i ništa nije slutilo na nesreću koja se desila nakon svega 25 minuta. Očevici govore da je padala sitna kiša, uopće nije sijevalo i to je bio prvi zvuk grmljavine. Oko 18,40 sati  grom je udario nedaleko od ivice šesnaesterca, na 30-ak metara od gola. U malom prostoru bila je skupina 7-8 igrača i kad je puknulo svi su pali na zemlju.  Nakon par trenutaka svi ustaju i bježe prema svlačionici, samo je tijelo Adina Alihodžića ostalo nepomično na travnjaku.

-Munja je sijevnula među nas i sve nas obasjala. U sekundi je udario grom i svi smo popadali na zemlju. Nakon 7-8 sekundi došao sam sebi i ustao. Vidio sam da Adin leži nepomično na leđima. Bio sam najbliži, dotrčao sam do njega i okrenuo ga. Bio je sav crn, oprema na njemu pocijepana, iz njega se pušilo, ma slika je bila strašna! Izvadio sam mu jezik, pa smo ga odnijeli pred svlačionicu i fizioterapeut Adnan Kurbašić ga je u dva pokušaja oživljavao, drhtavim glasom iznosi svoje sjećanje napadač Elvedin Aletić.

-Bio je bez svijesti, bez tlaka i pulsa i bio je klinički mrtav. Grom ga je pogodio direktno u glavu, na području lijeve sljepoočnice. Hitna pomoć je stigla u rekordnom roku i brzo smo ga, reanimirali, uključili kisik i otvorili venski put. Dali smo dvije injekcije i brzo ga dopremili u Dom zdravlja. Tamo su nas spremno čekali liječnici i sestre i svi smo zajedno u koordinaciji uz timski rad pristupili novoj reanimaciji. Moram istaknuti odličnu suradnju kolega iz Županijske opće bolnice i Hitne službe Doma zdravlja Orašje. Dugo nismo bolje surađivali, animirali su ga tri liječnika i pet sestara i sve je urađeno kako treba, istaknuo je dežurni liječnik dr. Zoran Budimić i dodao,-Sreća je što smo imali novo sanitetsko vozilo kardiomobil, pa smo u putu mogli pružiti prvu pomoć. U transportu smo ga mogli animirati i nakon dugotrajnog oživljavanja uspjeli ga povratiti u život, tek toliko da je bio spreman za transport u tuzlansku bolnicu na neurologiju. Oživljavanjem smo uspjeli dobiti srčanu akciju, da se vrati puls i da dobije tlak. Oživljavanje je trajalo blizu sat vremena, istaknuo je dr. Budimić.

Više igrača je zatražilo liječničku pomoć, a u bolnici su zadržani Antonio Vidović, Dario Mišković i Ivan Topić. Nakon obavljenih detaljnih pregleda u bolnici, na kućnu njegu su upućeni Marko Đukić i vratar Mateo Lovrić. –Kad je grom udario pao sam na leđa u blizini Adija i osjetio nekakav miris, nešto kao spaljena kosa  Nakon desetak sekundi ustao sam i potrčao u svlačionicu, a nedugo zatim osjetio bol u glavi i mučninu u stomaku. Bio sam prestrašen, ali nakon snimanja srca i detaljnih pregleda u bolnici stanje se vratilo u normalu i liječnik me uputio kući da mirujem, kazao je Marko Đukić mladi napadač Orašja.

Svi igrači i treneri Orašja su u velikom šoku i strahu. Igrači su pretrpjeli strahovitu nesreću koja je mogla završiti s nesagledivim posljedicama. -Današnji dan je bio na ivici tragedije i samo je dragi Bog bio na strani ovih mladića koji su još pod psihozom straha i polako dolaze sebi. Molimo Boga i sve naše želje usmjerene su u samo jednom pravcu, da naš Adin pobijedi u ovoj teškoj utakmici i vrati se na zeleni teren. Moram ovom prilikom istaknuti našeg fizioterapeuta Adnana Kurbašić koji je u presudnim trenucima pokazao prisebnost, znanje i  hrabrost. Ovo je možda ozbiljna poruka svim klubovima i savezu da na treninzima mora biti obavezna prisutnost liječnika ili fizioterapeuta. Kasno je donositi zakone i propise kad se desi tragedija. poručio je trener Mato Neretljak koji je skupa s trenerom Ivicom Vincetićem bio u bolničkoj sobi, u posjetu kod igrača Vidovića, Miškovića i Topića.

Antonio Vidović se prisjeća da je strujni udar ušao na lijevom ramenu, a izašao na lijevoj ruci i pri tom je došlo do prsnuća krvne žile i opeklina. U početku mu je ruka bila ukočena i liječnik je nakon masaže  rekao da je dobro prošao, jer mogao je ostati bez funkcija ruke.

-Grom je iznenada udario na terenu baš na mjestu gdje nas je bilo najviše. Osjećaj je bio težak i mučan. Iz Adina se dimilo skoro kao iz vatre, bilo je ružno za gledati. Uspjeli smo ga odnijeti do vozila Hitne službe i sva sreća da je Hitna brzo intervenirala. Mogu kazati da mu je dr. Zoran Budimić uspio spasiti život. Malo je problema s glavom i nadam se što bržem oporavku. Iskreno mi je žao Adina i vjerujem da će dobiti ovu tešku borbu i da će se vratiti među nas, naglasio je Antonio Vidović napadač Orašja.

Marko Mišković.

 

Preuzeto sa:Radio Orašja