Orašje: Otvoren centar za mentalno zdravlje

Dom zdravlja Orašje bogatiji je za još jednu respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti na korist čitavoj društvenoj zajednici. Riječ je o Centru za mentalno zdravlje čiju je izgradnju i opremanje s blizu 300.000,00 KM financiralo Veleposlanstvo Švicarske u BiH, prenose na službenim stranicama općine Orašje.

Projekt je započet prije tri godine u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva, a u njegovu realizaciju izravno je uključena Asocijacija XY, kao posrednik između Vlade Švicarske i Doma zdravlja Orašje.

„Općina Orašje i ja osobno svaki projekt koji će poboljšati kvalitetu života na ovom području podržava i podržat će i ubuduće. Mi smo tek na početku, jer najveća stvar tek predstoji, a to je da ova institucija zaživi u punom kapacitetu, da se stavi u funkciju i ima smisla. Vjerujem u kadrove i kapacitete da ćemo iz dosad napravljenog izvući maksimum i na taj način opravdati dosadašnji trud. Sljedeće je poraditi na izgradnji svijesti za potrebom za ovakvim uslugama kako bi sve skupa imalo smisla“, poručio je načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić zahvalivši donatorima i institucijama koje su sudjelovale u realizaciji ovoga projekta.

Kroz mrežu Centar za mentalno zdravlje, kojih je trenutno 72 u čitavoj zemlji, Veleposlanstvo Švicarske u proteklih osam godina osiguralo je više od 17 milijuna maraka. U naredne četiri godine još devet milijuna maraka je planirano da se podrži daljnji završetak ove reforme. „Ideja o otvaranju Centra u Orašju nastala je nakon poplava 2014. godine kad je uslijed traumatičnih iskustava naglo porastao broj pacijenata s psihičkim poteškoćama takozvanim PTSP.

Dom zdravlja je prepoznao taj problem te se obratio relevantnim institucijama za otvaranje ove ustanove. Pri Centru radi tim za mentalno zdravlje koji podrazumijeva psihijatra, psihologa, socijalnog radnika, okupacionog terapeuta, liječnika i medicinsku sestru“, naglasila je ravnateljica Doma zdravlja Orašje dr. Ljiljana Leovac. Centar će financirati Zavod zdravstvenog osiguranja Županije Posavske.

Preuzeto sa: orasje.ba