Orašje: Zatvorenici iz osvete pale vozila čuvarima

Zatvorski čuvari u Kaznenopopravnom zavodu Orašje suočavaju se s velikim problemom sa zatvorenicima koji im se svete paleći im vozila. U paljevine su, navodno, umiješani osuđenici koji se trenutno nalaze na izdržavanju kazni, ali koji, navodno, imaju privilegije vikend-dopusta, prenosi Dnevni avaz




U samo mjesec planula su dva vozila zaposlenika zatvora u Orašju, što je prijavljeno nadležnoj policijskoj upravi, a počinioci još nisu uhapšeni.

 

Izgorio Audi

Kako saznajemo, 6. travnja ove godine zapaljen je Audi A6 zatvorskog čuvara Darija Martinovića. Vozilo je, prema navodima iz prijave, bilo parkirano ispred porodične kuće u naselju Matić u Orašju.

Isti problem imao je i njegov kolega Boris Radić, kojem je 21. ožujka ove godine oko 3 ujutro namjerno zapaljen Golf 5, koji je bio parkiran ispred stambene zgrade u kojoj živi u naselju Vinković u Orašju.

Kako saznajemo od izvora iz KPZ-a Orašje, razlozi za paljevine su banalni, poput neodobravanja nenajavljenih posjeta zatvorenicima do odbijanja da im se odobre privilegije koje Uprava nije odobrila.

 

Planuo Golf

Isti izvor otkrio nam je da je zbog ovog problema održan sastanak Uprave KPZ-a s čelnicima Policijske uprave Orašje, ali je tu rečeno da 99 posto počinioci neće biti pronađeni.

Za sada je, navodno, sužen broj osumnjičenih na dvojicu zatvorenika, ali istražitelji bez dokaza ništa nisu mogli poduzeti. Mnogi osuđenici su saslušani na okolnosti ovih krivičnih djela, ali niko od njih nije želio otkriti ko stoji iza paljevina.


I zamjenik direktora na meti

Prošle godine, zapaljeno je vozilo zamjenika direktora KPZ-a Orašje. Iako je nekoliko osuđenika saslušavano zbog sumnje da su učestvovali u ovom krivičnom djelu, slučaj je ostao nerasvijetljen. Policija i dalje traga za počiniocima.

 

Autor: A. ALJIMI/avaz.ba