Podsjetnik na poplave: Prije pet godina Orašje je bilo pod vodom

Na današnji dan prije pet godina općinu Orašje su pogodile nezapamćene poplave. Prvo se iz korita izlila rijeka Bosna, koja je poplavila Šamac, zatim susjednu općinu Domaljevac odakle se voda prelila u sela općine Orašje. Na istoku općine je došlo do pucanja nasipa u Kopanicama, nakon čega su poplavljene Vidovice i Kopanice. Na nekim mjestima u Kopanicama i Vidovicama bilo je i do 6 metara vode.

 

Mjesec dana kiša

Nezapamćenim poplavama u Orašju prethodilo je mjesec dana neprestanih kiša u cijeloj regiji.
Rijeke su nabujale širom BiH, poplave su zahvatile brojne gradove u srednjoj i istočnoj BiH. Sve dok voda nije došla pred prag u Orašju je većina vjerovala da će naša sredina izbjeći poplave. Dana 16 svibnja 2014 godine u Orašje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, te su u hali na Šibovačama počelo s utovarom vreća, te postavljenjem istih na niže dijelove nasipa. Unatoč nadljudskim naporima koji su uslijedili, voda je na kraju prodrla u Općinu te je poplavila više od 70 posto općine. Vidovice i Kopanice je poplavila Sava, a ostatak općine rijeka Bosna.

 

Kontroverze i prijepori

Kao i nakon rata i nakon poplava su ostale brojne kontroverze, prijepori i nesuglasice. U narodu su vođene, a i danas se vode rasprave da li su Vidovice i Kopanice žrtvovane kako bi se spriječilo da Sava poplavi druga veća i važnija mjesta.

Prijepori postoje oko dijeljena pomoći za obnovu od poplava. Kako je pomoć dijeljena od više institucija, ( općina, županija, federacija, crveni križ, kuvjatski program, švicarski program itd ), jedni su se okoristili više, iako nisu bili u poplavama, dok su drugi dobili manje iako su poplavili. Nekima je poplava dobro došla, dok je drugima uzrokovala veliku štetu.
Kako se tko snašao, rekao bi naš narod. Tri dana jedinstva kad se općina branila od poplava, zatim pet godina rasprava tko se bolje snašao, epilog je najveće prirodne katastrofe koja je pogodila našu sredinu

 

Autor: Mario Peić