Predsjednik vlade ŽP Klaić za Radio Orašje: Vlada iza sebe ima uspješnu godinu

Foto: Zupanijaposavska.ba

Predsjednik vlade Županije Posavske Marijan Klaić gostovao je jučer u programu Radio Orašja. Na web stranici Radio Orašja objavljen je članak koji se odnosi na gostovanju Klaića, a koji u nastavku prenosimo u cijelosti.




-Vlada ŽP iza sebe ima uspješnu godinu na izmaku, jer se veliki dio zacrtanih zadataka i sama realizacija svih programa i proračuna privode kraju.  Zadovoljstvo radom cijele Vlade izrazio je predsjednik Marijan Klaić, gostujući jučer u programu našega radija, ističući kako nije bilo lako i kako je bilo i određenih problema i stvari na koje se nije moglo utjecati, osvrnuvši se na uhićenje 10 pripadnika HVO-a s našega područja.

Kada je stabilnost proračuna u pitanju i tu je predsjednik Klaić izrazio svoje zadovoljstvo. „Konačno je proračun ŽP doveden u stabilno stanje, što znači da su se zacrtani projekti i programi mogli realizirati, zahvaljujući kontinuiranim prihodima, tako da su se i rashodi mogli realizirati“, naglasio je predsjednik Klaić. .

Od 39 862 000 KM, koliko je iznosio ovogodišnji proračun Vlade ŽP, najveći dio odn.  65 posto proračunskih sredstava osigurano je za plaće, koje su isplaćivane redovito, za pripadajuće poreze i doprinose te ostale naknade za 927 korisnika, a preostalih 35 posto je putem različitih grantova usmjeravano u sve sfere života na našem području.

Tako je Vlada ŽP, uz ostalo, u oblast zdravstva uložila 2 milijuna KM za socijalne potpore, naknade za porodilje, za civilne žrtve rata, a financijski su potpomognute i zdravstvene ustanove u sve tri općine. Isto toliko sredstava uloženo je i u oblast poljoprivrede. najveći dio – 900 000 KM je poticajnih sredstava, nešto manje – 800 000 KM su sredstva iz prenamjene zemljišta za vodovodne objekte i za uređenje njivskih puteva, dok je 400 000 KM bilo predviđeno za vodoprivredu.

Oblast gospodarstva ove je godine  bila prepoznata sa 700 000 KM, za šest programa za koje su bili raspisani i javni natječaji. Ti se programi odnose na sufinanciranje kamata, zapošljavanje pripravnika, na ishodovanje certifikata i sufinanciranje registracije prvoga obrta, a najveći iznos od 400 000 KM usmjeren je za sufinanciranje kapitalnih ulaganja, odn. nabavku osnovnih sredstava.

Predsjednik Klaić je istaknuo kako je milijun KM Vlada izdvojila za oblast školstva, za različite projekte, a 900 000 KM  je iznosio grant za branitelje. Novac je raspoređen za liječenje branitelja, socijalne pomoći, zapošljavanje te za sufinanciranje studiranja njihove djece. Što se Proračuna ŽP za 2017.g. tiče, Vlada je usvojila Prijedlog ovoga dokumenta i uputila ga na razmatranje i usvajanje zastupnicima Skupštine ŽP.

 

Izvor: Radio Orašje