Priopćenje HSP-a Orašje: Jesu li stanovnici Posavine hrvatski državljani drugog ili trećeg reda ?

U inbox smo dobili priopćenje HSP BIH Orašje vezano uz mogućnost prelaska granice za Hrvatske državljane iz BiH. Priopćenje HSP BiH u nastavku prenosimo u cijelosti.

-Ponukani jučerašnjim prosvjedima na graničnom prijelazu Kamensko i nedavnom sastanku načelnika i gradonačelnika Gruda, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja, Čitluka i Neuma s dužnosnicima Republike Hrvatske koje je predvodio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na graničnom prijelazu Nova sela kod Metkovića gdje se raspravljalo o mogućnosti ukidanja ograničenja prilikom prelaska granice za hrvatske državljane iz BiH, odlučili smo se obratiti javnosti. Naime, kako je priopćeno na ovom sastanku nije postignut dogovor, pa ni to da se postojeća mogućnost prelaska hrvatske granice bez ikakvih ograničenja (testova, potvrda) za hrvatske državljane iz BiH produlji s 12 na 24 sata.

Malo je reći da smo mi u Posavini ostali zatečeni ovakvim izvještajima jer je na graničnom prijelazu Županja – Orašje ta mogućnost ukinuta 3 dana nakon što je donesena, te hrvatski državljani Posavine u Republiku Hrvatsku i dalje ulaze kao građani trećih zemalja.

Pozivamo načelnike posavskih općina i predstavnike županijske vlasti, da i oni poput njihovih kolega s juga poduzmu određene korake u smjeru olakšanja prelaska granice i alarmiranja Vlade Republike Hrvatske da se prema hrvatskim građanima u BiH provode dvostruka mjerila na graničnim prijelazima. HSP BiH smatra nedopustivim ovakve poteze koji stvaraju nepotrebne podjele unutar hrvatskog korpusa u BiH, te apeliramo na sve strane da što hitnije otklone pomenute anomalije.

Orašje, 05.07.2021god. Hrvatska stranka prava BiH
Orašje