Pripremno stanje: U zadnja 24 sata Sava porasla više od 130 centimetara

Kiše i otapanje snijega podigli su vodostaj rijeke Save u zadnja 24 sata za više od 130 centimetara. Prema zadnjem mjerenju, ( 07:00 sati ), vodostaj rijeke Save kod Županje/Orašje iznosi 654 centimetra i raste brzinom od 6 centimetara na sat.

Prošlo jutro u u 07:00h vodostaj Save kod Orašja/Županje iznosio je 515 centimetara, što znači da je Sava u zadnja 24 sata porasla 139 centimetara i da prosječno raste brzinom od 5,7 centimetara na sat.

Pripremno stanje se uvodi kada vodostaj rijeke Save kod Županje/Orašja dosegne razinu od 600 centimetara, a redovne mjere obrane od poplave se uvode kada vodostaj dosegne razinu od 900 centimetara.

Najviši izmjereni vodostaj Save kod Županje/Orašja iznosi 1168 centimetara, a zabilježen je prilikom poplava 2014 godine.

Iz civilne zaštite Županije Posavske nedavno su priopćili kako se očekuje vodni val i naglo podizanje vodostaja rijeke Save, ali kako taj vodni val prouzrokovan otapanjem snijega ne bi trebao ozbiljnije ugroziti područje Županije Posavske.

Vodostaj rijeke Save možete pratiti na službenim stranicama Hrvatskih voda  klikom OVDJE

 

Autor: Mario Pejić