Radnici Aluminija prosvjedovali pred HDZ-om: Mostarom se orilo, Dragane lopove

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, napustio je sastanak koji se održao u krugu firme “Aluminij” i nije se obratio medijima, prenosi portal Vijesti.ba

Sastanku su prisustvovali predstavnici uprave, Nadzornog odbora i sindikata te ministrica Jelka Milićević.

Romeo Biokšić, predstavnik Sindikata, rekao je kako krivaca ima mnogo za ovakvu situaciju, no kako su najmanji krivci radnici
.
”Iznijeli smo svoje zahtjeve pred Čovićem”, kazao je Biokšić i naglasio kako vjeruje da će se radnici htjeti vratiti na svoja radna mjesta.

Prilikom ranijeg izlaska Čovića iz centrale HDZ-a letjele su flaše, a nekoliko njih je pogodili njegov automobil.

Dvije osobe privedene su nakon incidenta i obračuna s policijom na protestu radnika Aluminija ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru.

Pero Bebek je kazao nakon sastanka da opcija stečaja Aluminija više nije u optucaju te da im je obećano novo rješenje, a da ni on nije siguran koje.

“Rečeno nam je da će se brzo riješiti problem odlaska radnika u mirovine i otplate kredita, te da u nekom dugoročnom periodu možemo očekivati neki boljitak”, kazao je on.

Radnici smatraju da su im ponovo data lažna i nerealna obećanja kako bi se smirilo njihovo nezadovoljstvo.

Na pitanje novinara kako je moguće da im Dragan Čović obeća da firma neće ići u stečaj, predstavnik radnika Romeo Biokšić je kazao kako ne zna.

“Do sada nam je više puta obećano svašta, pa nije ispunjeno, da li će i sada biti tako, ne znamo”, kazao je on.
Podsjetimo, radnici Aluminija i građani danas su ispred zgrade HDZ-a pali svijeće i uzvijekivali ”Lopovi!”, ”Dragane, lopove!” ”..

Uz radnike je stala predsjednica Hrvatske. Naime, Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se vezano uz gašenje proizvodnje u mostarskoj tvornici Aluminij.

“Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke. Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH”, kazala je Grabar-Kitarović.

Izor: vijesti.ba