Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Sud u Hagu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom se zapovjednik vojske Bosanskih Srba Ratko Mladić osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog brojnih zločina koje su počinile Srpske snage pod kontrolom Ratka Mladića.

Mladić, je proglašen krivim po 10 od 11 točki optužbe. Između ostalog proglašen je krivim za protjerivanje ne Srpskog stanovništva, ( Hrvata i Bošnjaka ) s teritorija koje je osvojila vojska RS, proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za opsadu i granatiranje Sarajeva, za uzimanje vojnika UN za taoce te za druge zločine koji uključuju ubijanja, zatvaranja, silovanja i deportiranja nesrpskog stanovništva.

Kao mjesta gdje se dogodio progon nesrpskog stanovništva spominju se, Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor i drugi

Podsjetimo se, Mladić je 2017 godine prvostupanjskom presudom osuđen na doživotni zatvor. Mladić se na presudu žalio žalbenom vijeću, koje je presudu potvrdilo u 10 od 11 tačaka te je s toga potvrdilo i kaznu doživotnog zatvora.

Mladić trenutačno ima 78 godina, a narednih mjeseci će biti odlučeno u kojem zatvoru će služiti svoju kaznu.

Autor: Mario Pejić