SUD BIH: Idući tjedan započinje suđenje za zločine u Orašju

Suđenje desetorici optuženih za zločine počinjene na području Orašja počet će u srijedu 5. srpnja u Sudu BiH.

Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić, te Mirko Jurić.




Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije.

 

Kronologija događaja

Podsjetimo se, pripadnici SIPE su po nalogu tužiteljstva BiH pred blagdan Svih svetih 2016 slobode lišili deset pripadnika HVO pod optužbom da su počinili ratni zločin u Orašju.  Nedugo nakon uhićenja na slobodu je pušten Marko Baotić jedan od uhićenih, jer je ustanovljeno da u njegovom slučaju nema osnove za daljnji kazneni progon.

Uhićenja u Orašju izazvala su brojne reakcije visokih političkih dužnosnika BiH i Hrvatske, zbog sumnje da se radi o politički namještenom postupku.   U Orašju je pred stadionom organiziran i prosvjed potpore uhićenim pripadnicima HVO-a iz Orašja.




Naknadno, nakon uhićenja SUD BiH je ukinuo pritvor devetorici uhićenih, te ih je uz mjere zabrane pustio da se brane sa slobode.

Tužiteljstvo BiH je pred novu godinu podiglo optužnicu protiv devet pripadnika HVO-a kojom ih tereti za ratne zločine u Orašju, a optužnicu je u prvom mjesecu 2017 godine potvrdio Sud BiH.

 

 

Odgađanje suđenja  i spajanje postupka

Na prvom održanom ročištu  u ožujku  svi optuženi pripadnici HVO-a izjasnili su se da nisu kriv. Suđenje je trebalo započeti u svibnju, ali je odgođeno zbog spajanja s postupkom gdje se za ratne zločine u Orašju tereti Mirko Jurić iz D.Mahale, protiv koga je optužnica podignuta u ožujku.  Odluka suda o spajanju dva postupka donesena je 16. svibnja.

-Sud je 16. svibnja 2017. godine donio rješenje kojim se spaja krivični postupak koji se pred Sudom vodi pod brojem S1 1 K 023630 17 Kri protiv optuženog Mirka Jurića, sa krivičnim postupkom koji se pred Sudom vodi pod brojem: S1 1 K 024158 17 Kri protiv optuženih Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića, Stjepa Đurića, te će se dalji postupak nastaviti pod jedinstvenim brojem: S1 1 K 024158 17 Kri, objavljeno je tada na službenim stranicama suda BiH.

 

 

Izvor: SUD BIH

Autor: Mario Pejić