Svijeće i lampioni uz prometnice: Danas se obilježava 28. obljetnica pada Vukovara

Danas se navršava 28. obljetnica pada Vukovara. Nakon dugih borbi i gotovo tromjesečne opsade grada, Srpske dobrovoljačke snage potpomognute Novosadskim korpusom JNA okupirale su Vukovar, te poslije toga počinile teški masakr nad braniteljima ali i civilnim stanovništvom ovog Slavonskog grada.

Po obimu zločina i iskazanom zvjerstvu, Vukovar se smatra najgorim zločinom u Europi nakon Drugog svjetskog rata. U tromjesečnim borbama za obranu Vukovara poginulo je oko 3 tisuće Hrvatskih branitelja i civila. Iako je Vukovar pao, ogromni ljudski i materijalni gubici koje je pretrpjela Srpska vojska uvelike su oslabili Srpsku vojnu moć i spriječili njezino daljnje napredovanje.

Erdutskim sporazumom 1998 Vukovar je zajedno s ostatkom istočne Slavonije vraćen Hrvatskoj državi. Na obljetnicama Vukovara redovno se okuplja Hrvatski politički vrh koji odaje počast stradalim braniteljima ovog grada. Otuda i priče, da je Vukovar važan samo za vrijeme obljetnica, da političari tu dođu da se slikaju i da već sutra zaborave za Vukovar i njegovu žrtvu.

U općini Orašje također se odaje počast stradalim Vukovarskim braniteljima i to na način da se uz ceste simbolično pale lampioni i svijeće za poginule i stradale Vukovarske branitelje.

Autor: Mario Pejić