Svinjogojci prosvjeduju već peti dan: Blokirali su cestu prema graničnom prijelazu Županja-Orašje

23.11.2023., Zupanja - Nastavlja se prosvjed slavonskih poljoprivrednika nezadovoljnih vladinim mjerama suzbijanja africke svinjske kuge. Jutros su blokirali prometnice i granicni prijelaz Zupanja-Orasje i prijete da ce traktori na cestama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Svinjogojci prosvjeduju već peti dan, te su sa svojim traktorima blokirali pojedine prometnice. Oni ne odustaju od svojih zahtjeva nezadovoljni Vladinim mjerama poduzetima radi suzbijanja afričke svinjske kuge.

Blokirana je cesta prema graničnom prijelazu Županja-Orašje, te je s jedne strane policija, dok su s druge strane prosvjednici. Svinjogojci su blokirali i prometnice u blizini graničnog prijelaza Tovarnik-Šid, a blokirane su i neke prometnice u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Neki od zahtjeva svinjogojaca upućeni Vladi kako bi se zaustavili prosvjedi su: dozvola prometovanja zdravim svinjama, dozvola svinjokolja, rekategorizaciju objekata u kojima drže svinje, prenosi večernji HR.

– Ne slažemo se i ne dozvoljavamo da nam se odvoze i tamane zdrave svinje. Želimo obaviti svinokolje u svojim dvorištima sa svojim svinjama za koje se utvrdi da su zdrave i ispravne za ljudsku prehranu, izjavio je jedan od prosvjednika, Dražen Strukar iz Cerne za HRT.

Izvor: HRT