Tomislav Tomašević novi je gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević novi je gradonačelnik grada Zagreba. U drugom krugu Tomislav Tomašević premoćno je pobijedio kandidata domovinskog pokreta Miroslava Škoru. Tomašević je dobio 197 tisuća glasova, ( prebrojano 99 posto), što je gotovo duplo više od Škore koji je dobio 105 tisuća glasova.

Tomašević je rođen i odrastao u Zagrebu, ali je porijeklom iz Vidovica, odakle su njegovi djed i baka. Svoju političku karijeru Tomašević je započeo kao aktivist, bio je predsjednik mreže mladih u Hrvatskoj te zeleni aktivista. 2017 izabran je u skupštinu grada Zagreba gdje je bio istaknuti kritičar pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. U 2020 izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tomašević je izbore osvojio s programom “Zagreb je naš”. U svom izbornom programu Tomašević je najavio promjene u načinu upravljanja gradom, obećao je preustroj gradske uprave te novi sistem javnih nabavki. Tomašević je također obećao da će provoditi zelenu politiku, te da će riješiti probleme s otpadom i zatvoriti odlagalište smeća Jakuševac.

Svjetonazorski Zagreb je danas dobio gradonačelnika koji je potpuna suprotnost pokojnom gradonačelniku Milanu Badndiću, koji je Zagreb vodio gotovo 20 godina.

Autor: Mario Pejić