Vinkovci: Dva pacijenta stavljena u karantenu, sumnja se da su zaraženi koronavirusom

U OPĆU županijsku bolnicu u Vinkovcima navodno su stigla dva pacijenta kod kojih se sumnja da su zaraženi koronavirusom. Izvanredna presica počela je nešto iza 16 sati, prenosi INDEX.HR

Dvojica hospitaliziranih su mladi hrvatski državljani, vratili su se s rada u Kini

Obojica hospitaliziranih su hrvatski državljani koji su bili na radu u Kini. Riječ je o mladićima, rođenima 1996. i 1997. godine.

“S obzirom na preporuku Ministarstva zdravstva i sve mjere koje poduzimamo u vezi koronavirusa, mi smo ih zaprimili u bolnicu. Jedan je pacijent jučer imao povišenu temperaturu, drugi je imao respiratorne probleme. Izuzeli smo sve uzorke, čekamo potvrdu radi li se o koronavirusu ili ne. Po kliničkoj slici bismo prije rekli da nije nego da je. Oni su izolirani, u izolaciji, poduzete su sve mjere, nema ozbiljne prijetnje javnom zdravstvu”, rekao je na izvanrednoj presici ravnatelj opće županijske bolnice Krunoslav Šporčić.

Kazao je kako oni nemaju mogućnost testiranja te da su uzorke poslali u Kliniku za infektivne bolesti u Zagreb, a rezultati se očekuju sutra

“Klinička slika je relativno blaga”

“Oni će s obzirom na kliničku sliku biti zadržani, sad su u izolaciji. Njihova klinička slika je relativno blaga. Riječ je o grupi od 10 radnika, hrvatskih državljana, koji su bili na radu u Kini. Oni ne pokazuju simptome, na kućnoj su njezi, oni imaju obvezu javljati se epidemiologu”, rekao je ravnatelj vinkovačke bolnice dodavši da u bolnici imaju sedam mjesta za izolaciju.

Kazao je kako je jedan radnik s područja Slavonskog Broda, a devetorica s područja Vukovarsko-srijemske županije. Stigli su iz Šangaja gdje su radili za jednu hrvatsku građevinsku tvrtku.

U telefonskom razgovoru za Index nakon presice Šporčić je još kazao da su se hospitalizirani mladići u Hrvatsku vratili u subotu i da su otada bili pod nadzorom službe za epidemiologiju.

“U bolnicu su zaprimljeni danas u 14 sati. Oni su danas nazvali bolnicu i dogovorili da ih se primi zbog blagih simptoma koje imaju. Ako se pokaže da nemaju virus, ići će odmah kući jer su simptomi blagi”, rekao je ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić za Index.

Ravnatelj bolnice u 18.30 sati je kazao kako nalazi još uvijek nisu došli.

“Kasno večeras, noćas ili pred jutro će stići nalazi. Uzorke smo poslali u 15 sati, treba tri sata da dođu do Zagreba i još 4 sata za analizu”, kazao je za RTL.

Osječki pacijent nema koronavirus

U međuvremenu je potvrđeno da pacijent iz Đakova koji je hospitaliziran u osječkom Kliničkom bolničkom centru nema koronavirus.

“Tijekom dana pacijenta planiramo otpustiti kući. Zdrav je, dobrog je općeg stanja, bez temperature. Kako su rezultati testiranja negativni i s obzirom na to da više nije u inkubacijskom razdoblju jer je prošlo 13 dana od njegova povratka iz Kine, smatramo da nema bojazni za ostale kontakte”, izjavila je novinarima predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Uz nadu kako neće biti novih slučajeva sumnje na koronavirus, kazala je kako je osječki KBC spreman učiniti sve što bude potrebno.

Pacijent iz Đakova desetog je dana po povratku iz Kine jednokratno dobio temperaturu od 38 stupnjeva te je u osječkom KBC-u bio u izolaciji do okončanja testiranja.

 

,Preuzeto sa: index.hr