Žene u Posavini vode uspješne firme, barem na papiru

U Posavini se malo žena bavi poduzetništvom. Određene udruge tipa Posavski cvijet, okupile su grupe žena poduzetnica, no te žene se uglavnom bave sitnim biznisom, na način da izrađuju ili prodaju vlastite jednostavne proizvode.

Iako je generalno stanje glede zastupljenosti žena u poduzetništvu loše, u Posavini postoje žene koje su “uspješne” u poduzetništvu i koje vode uspješna poduzeća. Iz registra poslovnih subjekata možemo izdvojiti slijedeće primjere.

1. Smiljana Vincetić iz Donje Mahale suvlasnica je poduzeća Europlinn d.o.o Orašje, te većinska vlasnica poduzeća IRASS d.o.o Donja Mahala. Europlin je poduzeće koje se bavi preprodajom plina, dok je IRASS poduzeće koje se, između ostaloga, bavi otkupom i preprodajom žitarica, a u sklopu poduzeća nalazi se i poljoprivredna apoteka. Oba ova poduzeća imaju milijunske prihode te razgranatu suradnju s državnim ustanovama i poduzećima.

2. Mandica Klaić iz Donje Mahale vlasnica je poduzeća PGI Klaić. Riječ je uspješnom poduzeću koje se bavi izradom nacrta za izgradnju stambenih i poslovnih objekata. Poduzeće ima nekoliko zaposlenih osoba, te je sudjelovalo u brojnim projektima u našoj županiji.

3. Zdenka Blažanović vlasnica je poduzeća NiN Ivša koja se bavi deminerskim radovima. Ovo poduzeće obavlja deminerske radove širom BiH. Iako je Zdenka Blažanovć vlasnica, kao direktor ovog poduzeća vodi se Ivo Oršolić – Ivšo iz Tolise,

Deminiranje, crtanje planova, biznis s plinom i poljoprivredom, sve su to tradicionalno biznisi kojima dominiraju muškarci. U Posavini tim biznisima dominiraju žene, ako ništa drugo, barem na papiru.

Autor: Mario Pejić