Zoran Milanović je novi predsjednik Republike Hrvatske

Zoran Milanović pobijedio je Kolindu Grabar Kitarović te će postati novi predsjednik Republike Hrvatske. Nakon obrađenih 99 posto biračkih mjesta, Milanović ima nedostižnu prednost, budući da je osvojio 80 tisuća glasova više od Kolinde Grabar Kitaroivć.

U postocima Milanović osvaja 52,69 posto, a Grabar Kitarović 47,31 posto glasova. Rezultate izbora odlučila je velika izlaznost u mjestima gdje je SDP tradicionalno jak, poput Istre i Rijeke, te apstinencija glasača u mjestima gdje je HDZ tradicionalno jak, poput Slavonije.

Primjerice u Istri je Milanović dobio 80 tisuća glasova, a Kolinda samo 20 tisuća glasova, dok je u u Osječko – Baranjskoj Županiji Kolinda dobila tek 10 tisuća glasova više od Milanovća, Kolinda je dobila 65, a Milanović 55 tisuća glasova.

Oni koji su u prvom krugu glasali za Škoru, ( Slavonija ), nisu u drugom krugu podržali Kolindu što je uvelike utjecalo na rezultat izbora.

Rezultate izbora po Županijma i državama u inozemstvu možete pogledati na stranicama državnog izbornog povjerenstva klikom OVDJE

 

Autor: Mario Pejić