Županija Posavska: Vlada iz mjeseca u mjesec potpisuje misteriozne ugovore o djelu

Na portalu Orašje news već je ranije pisano o misterioznim ugovorima o djelu. Naime iz mjeseca u mjesec vlada Županije Posavske donosi zaključke kojima se daje suglasnost za angažiranje osoba po osnovi ugovora o djelu.
Zadnja dva takva zaključka doneseni su na 80 i 84 sjednici vlade.
-Donosi se zaključak o davanju prethodne suglasnosti za zaključivanje ugovora o djelu za mjesec kolovoz i rujan tekuće godine, točka je 23. sa 80. sjednice vlade održane 28.09.2017 godine. ( izvod iz zapisnika 80 sjednice vidi OVDJE )
-Donosi se Zaključak o davanju prethodne suglasnosti za zaključivanje ugovora o djelu za mjesec listopad i studeni tekuće godine, točka je 19. s 84 sjednice vlade održane 15.11.2017 godine. ( Izvod iz zapisnika s 84 sjednice vlade vidi OVDJE )

 

Što se to kod nas radi?
Prema zakonu o obveznim odnosima ugovor o djelu je ugovor kojim se jedna strana, ( izvođač), obvezuje  da će obaviti određeni posao, dok se druga ugovorna strana, ( naručilac ), obvezuje da će za to platiti naknadu. Ugovor o djelu se najčešće zaključuje za izradu ili popravak neke stvari ili izvršenje nekog fizičkog ili intelektualnog posla.




Ako imamo u vidu gore navedene definiciju ugovora o djelu, onda moramo postaviti jasno pitanje, što se to kod nas mjesecima i godinama izvodi i radi, odnosno zbog čega se iz mjeseca u mjesec angažiraju osobe po osnovu ugovora o djelu i zašto javnost nije obaviještena o radovima koje te osobe izvode.?

 

Vlast šuti i nastavlja po starom 

Iako redovno produžuju ugovore o djelu, vladajući nikad nisu objavili tko je angažiran po tim ugovorima, koji radovi se izvode i po kojoj cijeni.

Na naš raniji upit putem E-maila vezan uz ugovore o djelu iz vlade nije stigao nikakav odgovor.

Očigledno postoje razlozi zašto vladajući ne objavljuju informacije vezane uz tajanstvene ugovore o djelu, koji su to razlozi, zasada možemo samo nagađati.

 

Autor: Mario Pejić