Županija Posavska: Zakazana javna rasprava o nacrtu zakona o porodnim naknadama

Dana 02.09.2016 godine, ( petak ), s početkom u 12:00 sati u dvorani za sjednice skupštine Županije Posavske u Domaljevcu, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Županije Posavske, održati će se javna rasprava o nacrtu zakona o porodnim naknadama zaposlenim majkama, priopćeno je na službenim stranicama skupštine Županije Posavske.

U zakonu o porodnim naknadama, predviđeno je da zaposlena žena – majka, za vrijeme porodiljnog dopusta ostvaruje pravo na novčanu naknadu u visini od 80 posto prosječne neto plaće na koju je bila prijavljena, a najviše do iznosa od 500 KM mjesečno.

Tako članak 6, stavak 1 i 2 nacrta zakona kažu:

– Naknada plaće ženi – majci, u skladu s ovim Zakonom, isplaćuje se dvanaest (12) mjeseci u visini 80 % prosječne neto plaće na koju je osoba bila prijavljena na obvezno zdravstveno osiguranje kod Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske.

– Utvrđena naknada plaće iz stavka 1. ovog članka ne može biti veća od 500,00 KM mjesečno, odnosno ne može biti manja od najniže neto plaće na području Federacije Bosne i Hercegovine na koju se obračunavaju i plaćaju porezi i doprinosi po osnovu radnog odnosa

Cijeli nacrt zakona o porodim naknadama zaposlenim majkama, te obrazloženje istoga, možete preuzeti klikom ovdje

Na javnu raspravu su svi pozvani, a sve primjedbe, prijedloge i sugestije vezane uz nacrt zakona  možete dostaviti Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike ŽP najkasnije do 07.09.2016 godine, stoji u priopćenju.

 

Izvor: http://skupstinazp.ba/

Autor: Mario Pejić