Županijska veterinarska inspekcija: Nema ptičje gripe u ŽP

Kod divljih labudova na području  Cerne u Vukovarsko-srijemskoj županiji pojavila se ‘ptičja gripa’. U Ministarstvu poljoprivrede RH potvrđeno je kako je  utvrđena visoko patogena influenca ptica podtipa H5N8, a nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, prenosi Radio Orašja ‘

Ptičja gripa’ je vrlo lako prenosiva virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestirati na različite načine. Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.

Budući se na Savi u Orašju već izvjesno vrijeme pojavljuju labudovi, kontaktirali smo Županijsku veterinarsku inspekciju, kako bi doznali ima li opasnosti od njihove pojave za naše područje. Od Darka Đurasovića, županijskog veterinarskog inspektora doznajemo kako nema razloga za zabrinutost, situacija na terenu se prati, i za sada nije prijavljeno nikakvo uginuće životinja na ovom području.

Đurasović je vlasnike peradi pozvao na preventivno-biosigurnosne mjere odn. izbjegavanje kontakta s divljim životinjama. U slučaju uginuća životinja, slučaj se odmah treba prijaviti veterinarskoj stanici, koja će potom kontaktirati nadležnu inspekcijsku službu i poslati uzorak uginule životinje na ispitivanje u laboratorij. Ukoliko bude pozitivnih slučajeva na našem području, javnost će na vrijeme biti obaviještena, istaknuo je Darko Đurasović, veterinarski inspektor ŽP.

 

Preuzeto sa: radioorasje.ba