Problemi u zdravstvu: Ove godine neće biti cjepiva protiv gripe

Nurse injecting patient with syringe

Bosna i Hercegovina, kako stvari stoje, neće dobiti cjepivo protiv sezonske gripe za sve one koji se žele cijepiti. Proizvođač cjepiva Sanofi Pasteur, otkazao je ranije dogovoreno cjepivo za tržište BiH, što je poseban problem privatnim ljekarnama koje su građani već kontaktirali i čekaju svoje cjepivo, prenosi Radio Orašje

Ovu informaciju smo dobili od odgovornih u Ljekarskoj zdravstvenoj ustanovi „Ljekarna Orašje“, koji su u drugoj polovini prosinca očekivali isporuku komercijalnog cjepiva protiv sezonske gripe. Danas su dobili obavijest dobavljača koji je otkazao sve isporuke komercijalnog cjepiva prema ljekarnama, zbog čega će kako navode u oraškoj ljekarni, najviše ispaštati građani koji su u zadnje vrijeme iskazali veliku potrebu za ovim cjepivom.

U informaciji koju su nam proslijedili, tvrtka PHARMA MAAC iz Sarajeva navodi kako su još u proljeće ove godine od proizvođača tražili i zvanično poručili mnogo veću količinu cjepiva Vaxigrip Tetra, svjesni da će situacija sa globalnom pandemijom utjecati na povećanu potražnju.  –„Iz informacije koju smo jučer dobili od predstavnika proizvođača, jasno je da razlozi za takvu odluku leže u činjenici da su odlučili već proizvedene doze preusmjeriti na njima unosnije financijsko tržište zemalja Europske Unije“, navodi se među ostalim u informaciji tvrtke PHARMA MAAC iz Sarajeva. Podsjetimo, Županija Posavska dobila je 1000 doza cjepiva, koje su raspodijeljene po Domovima zdravlja u općinama Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac, kao besplatna  za rizične skupine građana.

 

Preuzeto sa: Radio Orašje