29 obljetnica pokolja u Vidovicama: Zločin za koji još nitko nije odgovarao

Foto: internet

Na današnji dan 1992 vojska Republike Srpske okupirala je “istok” općine Orašje, odnosno sela Vidovice, Kopanice i Jenić. Napad na sela započeo je 29 travanja, a četničke snage su u sela ušle 01.Svibnja 1992. Po ulasku u sela, Srpske snage zvjerski su masakrirale sve civile koji su se zatekli u selu, ukupno je zvjerski ubijeno dvanaest bespomoćnih civila. Uz masakr civila, Vidovice su opljačkane, a vjerski objekti su porušeni.  Odmah sutradan, HVO je u protunapadu vratio Vidovice, da bi Vidovice opet pale u Srpske ruke 04.svibnja i to nakon žestokih borbi. Ukupno je u borbama za Vidovice HVO izgubio otprilike 40 vojnika. Konačno, Vidovice su oslobođene 23 listopada i od tada su ostale pod kontrolom HVO-a.

 

Zločin za koji još nitko nije odgovarao

Po svim normama ratnog prava i po svim konvencijama ubojstvo nenaoružanih civila je teški ratni zločin. U Vidovicama se na današnji dan dogodio masakr, ubijeni su nevini ljudi na jako ružan i okrutan način. Iako je zločin neupitan, a počinitelji uglavnom poznati, za okrutne zločine sve do danas nitko nije odgovarao.

U ovih 29 godina HDZ-ove političke elite nisu uradile apsolutno ništa da počinitelje dovedu pred lice pravde. Tužiteljstvo Županije Posavske, koje je pod kontrolom HDZ-a”  u 29 godina nije moglo prikupiti dokaze i podiči optužnicu za najteže ratne zločine. Tako su sve do današnjeg dana zločinci ostali nekažnjeni, a žrtve dalje čekaju pravdu.

Bez obzira na politiku, za stanovništvo općine Orašje Vidovice će uvijek biti ono što je Vukovar za  cijeli Hrvatski narod, simbol hrabrosti, patnje i žrtve, ali isto tako i simbol političke izdaje te prodaje, zbog takozvanih viših interesa.

 

Autor: Mario Pejić