Čović prisustvovao danu utemeljenja RS-a

I ove godine, uz dodjelu priznanja, defile, svečanu akademiju i prijem u Banjaluci – obilježen je Dan Republike Srpske, 9. siječnja, dan koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović prisustvovao je svečanosti, a uz njega u izaslanstvu hrvatskog naroda na svečanoj akademiji nazočili su i Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice, Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Na svečanom prijemu, pak, s Miloradom Dodikom susreo se i hrvatski amabasador u BiH Ivan del Vechio.

Uz Anu Brnabić, ruskog ambasadora Petra Ivantsova i košarkaša Dejana Bodiroge, posthumno je odlikovan i general Slavko Lisica. On je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora napada na Šibenik. Slavko Lisica umro je u Beogradu još 2013. godine, a odličje mu je dodijeljeno posthumno i uručeno njegovom sinu. Cvijanović je kazala kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećeni su brojni spomenici kulture i objekti u središtu grada.