Demografski armagedon: U prvi šest mjeseci ove godine u Županiji Posavskoj četiri puta više umrlih nego rođenih stanovnika

Demografsko stanje u Županiji Posavskoj je sve gore i gore. Prema podacima zavoda za statistiku Federacije BiH, u prvi šest mjeseci u Županiji Posavskoj rođeno je tek 68 djece, dok je u istom razdoblju preminulo čak 249 stanovnika, što znači da je gotovo četiri puta više umrlih nego li rođenih stanovnika.

Podaci iz prvih šest mjeseci pokazuju nastavak katastrofalnih demografskih kretanja iz prethodnih godina. Primjerice, u prošloj 2015 godini, na području Županije Posavske rođeno je 193 djece od čega 108 muški i 85 ženski, a preminulo je ukupno 495 stanovnika, od čega 230 muških i 235 ženskih.

Što se tiče broja umrli i rođenih, statistički podaci pokazuju da je Županija Posavska najgora od svih deset Županija.

Iako statistički podaci ništa ne govore o razlozima negativnih pokazatelja, jasno je da se radi o posljedicama iseljavanja stanovništva.

Naime, negativne posljedice iseljavanja tek sada dolaze na naplatu, jer generacija koja se iselila, sada ulazi u razdoblje kada rađa djecu.

Vlasti, kako općinske tako i županijske, svih prethodnih godina nisu poduzeli ništa kako bi spriječili iseljavanje, niti su poduzeli išta, ( poticaji, dječji doplatak ), kako bi poticale roditelje na rađanje.

Tek ove godine županijske vlasti su odlučile nešto učiniti, tako da se trenutačno uvode porodine naknade za zaposlene majke, čime se, barem prema vladi ŽP, nastoji poboljšati demografska slika naše županije.

No ipak, kako se radi o kompleksnom problemu, ( iseljavanje i natalitet ), uvođenje porodnih naknada samo po sebi, bez ozbiljnih reformi na drugim poljima, neće biti dovoljno da se preokrenu negativni trendovi glede demografske slike našeg kraja.

 

Izvor: http://fzs.ba/

Autor: Mario Pejić