Dokumenti u slučaju zanemarivanja pacijenta Prgića: Dekubitus je ustanovljen prije 09.12. 2020 godine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljubica Damjanović iz Donje Mahale na svom profilu objavila je nove informacije i papire vezane uz slučaj zanemarivanja njezinog ujaka Đure Prgića.

Naime, u novo iznesenim papirima iz bolnice, naznačeni su datumi prijema pacijenta, otpusna pisma te dijagnoze uspostavljenje prilikom prijema pacijenta.

Prema prvom dokumentu pacijent je odvezen u bolnicu 03.11 sa simptomima otežanog disanja, kašlja i opće slabost. Iz dokumenta se vidi da je pacijent tada bio pokretan, pošto je navedeno da se zamara prilikom uspinjanja uz stepenice. Pacijent je poslan na kućno liječenje,a prvi COVID test je negativan.

Kako je pacijentu pozlilo, pacijent je ponovno primljen u bolnicu dana 14.11 s obostranom upalom pluća. Liječnici su pacijenta poslali na COVID 19 odjel. Na otpusno pismu od 20.11.2020 stoji da je pacijent liječen od obostrane upale pluća, da je liječen na COVID 19 odjelu te da je izliječen. Također stoji kako je rađen ponovljeni COVID 19 test, te kako je test negativan, test je datuma 17.11.2020 godine.

Slijedeći dokument je datuma 09.12.2020 godine kada je obavljen pregled pacijenta. U dokumentu jasno stoji da je pacijent ranije liječen u bolnici na COVID 19 odjelu, ( 14.11 – 20.11 ), zbog obostrane upale pluća te da je test na COVID 19 negativan. Dakle potvrđuje se ono iz prvog otpusnog pisma.

Nadalje, u dokumentu stoji da je pacijent ponovno primljenu bolnicu dana 30.11.2020 godine zbog tromboze lijeve potkoljenice. Na datum pregleda pacijent je nepokretan, ( oduzete noge ), ne zna navesti od kada je nepokretan tvrdi da je kod kuće hodao te da mu po dosadanjem prijemu, ( od 30.11 ), nije dopušteno ustajanje. Također se navode tvrdnje sestara da je pacijent nemiran i da čupa pampers. Pacijent je ovaj put primljen na odjel Kirurgije.

U pregledu od 9. prosinca navodi se početni Dekubitus gutealno i na desnoj peti te se preporučuje antidekubitni program, ( specijalni madrac, okretanje svaka dva sata, masiranje ).

Zadnji dokument je otpusno pismo od 18.12.2020 godine. Ovdje se samo navodi da je pacijent pušten kući i da je liječen od infekcije COVID 19, dekubitius se ni ne navodi.

Po fotografijama koje je Ljubica objavila po prijemu pacijenta kući( fotografije se nalaze na dnu ovog ČLANKA ), poslije puštanja 18.12 vidi se da je Dekubitus napredovao što otvara pitanje da li su provođenje od 09.12 preporučen antidekubitni program. Također, pitanje je zašto je na otpusno pismu navedeno da se pacijent liječio od COVID 19, kada su nalazi na COVID 19 bili negativni.

Također za naš portal Ljubica je rekla kako je pacijent  21.12 vođen na hitnu, te kako su na hitnoj optužili osobe koje se brinu za pacijenta, kako je dekubitus nastao u dva dana koja je pacijent boravio kući. Unatoč ranama pacijent je vraćen kući.

Zasada se iz Oraške bolnice nisu očitovali na iznesenim optužbama.

Foto: Dokumenti u slučaju Djure Prgića

Autor: Mario Pejić