Potres u Petrinji: Pomoć poslana iz Posavine i dijaspore

Dana 29 prosinca Petrinju i okolicu pogodio je snažan potres,  jedan od najjačih u Hrvatskoj povijesti. Potres snage 6,2 po Richteru dosada je odnio 7 života, te je napravio veliku materijalnu štetu. Veliki broj mještana Petrinje i okolni sela ostao je bez smještaja i osnovni životni potrepština.

Kako to biva u trenucima katastrofe Hrvatska se ujedinila, te je pomoć počela stizati sa svih strana. Uz institucije države, pomoć su prikupljali obični ljudi, a mnogi su ponudili i privremeni smještaj obiteljima koje su ostale bez doma.

U skupljanje pomoći uključila se i Hrvatska dijaspora. U Munchenu, Manheimu i drugim Njemačkim gradovima organizirano je prikupljanje pomoći, dosada je već poslano više kamiona pomoći te su prikupljena značajna humanitarna sredstva.

Pomoć je poslana i iz Posavine. Vlada Županije Posavske odobrila je 20 tisuća maraka za pomoć Petrinji. U Odžaku i Domaljevcu organizirane su akcije prikupljanja pomoći, a prikupljena pomoć biti će poslana u narednim danima.

Pomoć su najavile i susjedne države, Bosna i Hercegovina preko crvenog križa, te Srbija.

Uz pomoć i velikodušnost Hrvatskog naroda, Petrinja će se sigurno materijalno oporaviti.  Ono što će ostati jeste strah, strah od novog potresa i nove ljudske i materijalne katastrofe.

VIdeo: Petrinja iz zraka

Autor: Mario Pejić