Foto: U Orašju održana velika spasilačka vježba Crvenog križa Federacije BiH

Orašje je danas bilo u znaku Crvenog križa. Na obalama rijeke Save, održana je velika vježba službe za zaštitu i spašavanje Crvenog križa FBiH, u kojoj je sudjelovalo više do 200 osoba. Uz Crveni križ, na vježbi su sudjelovale i brojne druge institucije, među kojima izdvajamo Vatrogasno, Graničnu Policiju, te Dom zdravlja.

Točno u podne započela je prozivka svih prisutnih organizacija, koje su sudjelovale u vježbi. Nakon prozivke, slijedili su uvodni govori brojnih visokih dužnosnika Crvenog križa i drugih institucija, što je otprilike trajalo oko pola sata.

Kada su govori konačno završili, zvuk vatrogasne sirene označio je početak vježbe. U vježbi je simulirana situacija, gdje je došlo do izbijanja požara koji se brzo širi i koji je presjekao cestovne linije te je zarobio jedan broj osoba među kojima ima teško povrijeđeni, a spasioci te osobe evakuiraju vodenim putem, u ovom slučaju čamcima po rijeci Savi, nakon čega im se pruža prva pomoć.

Vježba je na kraju uspješno okončana. Vatrogasci su ugasili “požar” ( u vježbi požar je simuliran zapaljenim granjem u “buretu” što je više dimilo nego gorjelo ), spasioci su uspješno prevezli unesrećene čamcima do obale, gdje ih je spretno bolničko osoblje pregledalo, pružilo im prvu pomoć, te ih uspješno transportiralo do bolnice.

Treba reći da su se djelatnici crvenog križa jako dobro “uživjeli” u vježbu, te su uz spasilačke pokazali zavidnu razinu glumački sposobnost. Posebice se to odnosi dio vježbe kada su se prevezeni “pacijenti” previjali od bolova, padali u šokove, te jaukovali i zazivali svoje najmilije, “ozlijeđene” u požaru.

Na kraju, po završetku tehničkog dijela vježbe, podijeljene su zahvalnice, a za uspomenu napravljene su i brojne fotografije, djelatnika/volontera Crvenog križa, što možete pogledati u priloženoj Fotogaleriji.

Autor: Mario Pejić