Imovina političara iz Orašja: Ivo Vincetić najbogatiji

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je imovinske kartone političara u BiH. To se odnosi na političare svih razina vlasti, uključujući općinska vijeća, gradska vijeća, skupštine kantona, te federalni i državni parlament. Kako središnje izborno povjerenstvo ne kontrolira točnost prijavljenih podataka, sve podatke treba uzeti s rezervom, točnije treba reći da političari prijavljuju minimalnu imovinu, te da su stvarni iznosi bogatstva političara zasigurno veći. Primjer je Dragan Čović, koji prema imovinskoj kartici ne posjeduje ništa, iako u HDZ ima status božanstva, a živi u vili u Hercegovini.

Ipak, nešto se mora i prijaviti. Pa pogledajmo što su prijavili najutjecajniji političari iz Orašja.

Prema podacima središnjeg izbornog povjerenstva najbogatiji političar u Orašju je Ivo Vincetić. On je prijavio imovinu vrijednu više od 1,8 milijuna KM, točnije 1.848.000,00 KM. Najveći dio te imovine otpada na firme koje se nalaze u vlasništvu Vincetića, a koje prema prijavi vrijede 1,2 milijuna KM, te na obiteljsku kuću koja vrijedi 400 tisuća KM. Supruga Ive Vincetića, prijavila je imovinu od 450 tisuća KM, što se odnosi na suvlasništvo u dvije firme. Uz imovinu Ivo Vincetić prijavio je prihode od 57 tisuća KM godišnje, a većina otpada na plaću koja iznosi 30 tisuća KM godišnje.

Đuro Topić aktualni predsjednik vlade ŽP prijavio je imovinu od 227 tisuća KM, te godišnje prihode od 32 tisuće KM. Najveći dio Topićeve imovine opada na obiteljsku kuću koja vrijedi 150 tisuća KM, a prijavljena je i štednja od 25 tisuća KM, te polica životnog osiguranja od 20 tisuća KM.

Predsjednik skupštine Županije Posavske Blaž Župarić prijavio  je imovinu vrijednu 232 tisuće KM, a najviše otpada na obiteljsku kuću vrijednosti 160 tisuća KM, te životno osiguranje vrijednosti 28 tisuća KM. Blaž je prijavio godišnja primanja u iznosu od 40.920,00 KM, a najviše otpada na plaću koja iznosi 34 tisuće KM godišnje.

Gradonačelnik Marijan Oršolić prijavio je imovinu vrijednu 171 tisuću KM, od čega najviše otpada na obiteljsku kuću od 110 tisuća KM, te štednju od 40 tisuća KM. Oršolić je prijavio prihode od 114 tisuća KM godišnje, a sve otpada na plaću. Oršolić ima najveće prijavljene prihode godišnje, što znači da je plaća prije preuzimanja načelničke funkcije bila puno veća od načelničke plaće.

Stanko Vincetić predsjednik gradskog vijeća grada Orašja prijavio je imovinu od 174 tisuće KM, većina otpada na kuću koja vrijedi 150.000 tisuća KM, te prihode od 26.500 KM, od kojih većina otpada na plaću.

Svi imovinski kartoni gore nabrojani političara odnose se na vrijeme kada su preuzeli mandat, u slučaju općinske razine vlasti to je 2020 godina, a u slučaju županijske i kantonalne razine vlasti to je 2022 godina.

Potpuni imovinski kartoni svih političara u BiH dostupni su na stranicama Središnjeg izbornog povjerenstva, a možete im pristipiti klikom OVDJE.

Autor: Mario Pejić