Svinjska kuga se pojavila u Orašju: Eutanazirao više od 30 svinja

Svinjska kuga se pojavila u općini Orašje, potvrđeno je to od strane Federalnog i Županijskog ministarstva poljoprivrede.

-Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić potvrdio je sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge na području Federacije BiH.
Kod domaćih svinja, virus je potvrđen na tri od pet farmi u Posavskom kantonu, prenosi Federalna TV.

Na Radio Orašju je objavljeno kako je virus pronađen na 7 farmi i to na pet u Kopanicama i dvije u Jenjiću te kako postoji još nekoliko sumnjivih farmi. Slučaj pojave svinjske kuge u Županiji Posavskoj komentirao je i Ministar poljoprivrede Mato Brkić koji je kazao kako su zbog svinjske kuge eutanazirane 32 životinje.

-Jučer je izvršeno neškodljivo uklanjanje 32 životinje iz sedam objekata, koje su eutanazirane dok na četiri mjesta postoje sumnjivi slučajevi za koje se čekaju analize Instituta iz Sarajeva. Uništene su sve pozitivne i zdrave životinje koje su bile skupa, urađena je dezinfekcija, neškodljivo uklonjeni leševi u jamu grobnicu po bio mjerama i stavljene zaštitne dezbarijere na ulazu u mjesta. Sigurno će biti još pozitivnih slučajeva, jer se zaraza brzo širi, ne postoji cjepivo te savjetujem poljoprivrednicima koji imaju svinje da skrate put dovoza hrane i brinu o mjerama bio zaštite. Što se tiče obeštećenja, vjerujem da će Vlada Federacije BiH izvršiti isplatu 50% sredstava, a isto toliko i Vlada Županije Posavske. No, bez obzira kako bude postupila Vlada Federacije BiH, Vlada Županije Posavske će izvršiti obeštećenje vlasnika. Apeliram na uzgajivače svinja da se za svaki sumnjivi slučaj obrate veterinarima i pravodobno reagiraju kako bi se zaraza zaustavila, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske Mato Brkić.

Izvori: Federalna tv. vlada ŽP
Autor: Mario Pejić