Janšin Non Paper o raspadu BiH: Orašje i Županija Posavska bi se pripojili Hrvatskoj

Mediji u BiH posljednjih dana pišu o takozvanom NON PAPERU ( neslužbeni dokument) u kojem je navodno Slovenski premijer Janez Janša predložio nove granice na Balkanu, što bi značilo raspad Bosne i Hercegovine, te ujedinjenje Kosova s Albanijom. Suština navodnog prijedloga Janše je da granice prate etničke linije. TO bi značilo
– Da se Županija Posavska i Hercegovina spajaju s Republikom Hrvatskom
– Da se Republika Srpska spaja s Srbijom
– Da se formira Bošnjačka država koja bi obuhvaćala srednju Bosnu spojenu s Unsko – Sanskim kantonom
– Da se Albanija i Kosovo ujedinjuju u veliku Albaniju.
Rezultat ovakve podjele bile bi četiri izrazito nacionalne države, Hrvatska, Srbija, Albanija i Bosna.

Reakcije
Odmah po izlasku u javnost dokument je izazvao brojne reakcije. Očekivano prijedlog je podržao Milorad Dodik, ističući da se on zalaže za miran raspad BiH i da vjeruje da je miran raspad BiH moguć. Prijedlog su osudili Bošnjački političari, ističući kako miran raspad BiH nije moguć i kako bi novo prekrajanje granice vodilo ka novom ratu. Hrvatski politički vrh, kao i politički vrh Srbije, zasada se nisu javno očitovali o NON PAPERU. Iz EU predstavništva u BiH su poslali kratko priopćenje, oni nisu direktno spomenuli NON PAPER, ali su samo ponovili da EU podržava teritorijalnu cjelovitost BiH.

Objektivno, BiH i Kosovo su neriješeni problemi na Balkanu. Obje zemlje se nalaze u takozvanom statusu Q, zbog toga nas ne treba iznenaditi da u svjetskim centrima moći kruže razni prijedlozi za rješavanje Bosanskog i Kosovskog problema. Ipak, unatoč problemima s Bosnom i Kosovom, Janšin takozvani NON PAPER je i dalje samo nepotvrđeni i neslužbeni dokument. U tom smislu objava takvog dokumenta može služiti razno raznim politički igrama, kako u Sloveniji, tako i u BiH, pa i cijeloj regiji. Podrivanje Slovenske vlade, skretanje pažnje s raznih afera u BiH ili pak puštanje probnog balona u javnost, brojne su mogućnosti zašto je dokument sada izašao u javnost ili ga je netko prosto izmislio, budući da ga sam Janša negira.

Autor: Mario Pejić